Sisäministeriön blogi

Sisäministeriön blogi

Nopeampia reittejä saapua maahan – nyt erityisa­sian­tun­ti­joille ja tulevai­suu­dessa myös opiskeli­joille ja tutkijoille

Maria Ohisalo Julkaisupäivä 22.9.2021 11.33 Blogit SM

Maria Ohisalo. Suomalainen yhteiskunta tarvitsee kansainvälisiä osaajia. Hyvinvointivaltiomme talouden kestävä tulevaisuus edellyttää merkittävää lisäystä työperäiseen maahanmuuttoon. Moni yrittäjä on myös jo vuosien ajan kertonut olevansa huolissaan siitä, saavatko he rekrytoitua tarvitsemansa huippuosaajat. Meidän on helpotettava kansainvälisten osaajien palkkaamista ja rekrytoitava Suomeen enemmän kansainvälisiä opiskelijoita ja tutkijoita. Ihmisiä, jotka tuovat maahamme taitoja ja tietoja, joita yhteiskuntamme ja yrityssektorimme kipeästi kaipaa.

Väylät Suomeen saapumiseen ovat usein liian hitaita niin yksilön näkökulmasta, kuin yhteiskunnan ja yritysten edun kannalta. Tämä ohjaa monen potentiaalisen osaajan, valitsemaan työpaikan jostain muualta kuin Suomesta. Samalla se hidastaa yritystemme kasvua, kansainvälistä laajentumista ja menestystä. Jopa tuhat kansainvälistä opiskelijaa ottaa vastaan opiskelupaikan, mutta jättää ilmoittautumasta läsnäolevaksi. Oleskeluluvan hakuprosessi ja sen kesto on yksi keskeisimpiä syitä, miksi saapuminen opintojen pariin Suomeen jää kesken.

Haluamme tehdä Suomeen saapumisesta helpompaa. Siksi olemme viime viikolla hallituksessa päättäneet pitkäaikaisen D-viisumin käyttöönotosta.

D-viisumin voimassaoloaika on 100 vuorokautta. Se toimii siis pidempiaikaisena viisumina kuin niin sanottu Schengen-viisumi ja mahdollistaa maahan jäämisen myös viisumin umpeuduttua, jos hakija on saanut sen voimassaoloaikana oleskeluluvan. D-viisumi on käytössä kaikissa muissa Schengen-maissa.

Syyskuussa 2020 päätimme hallituksen budjettiriihessä selvittää toimenpiteet, joilla voitaisiin luoda erityisasiantuntijoille ja startup-yrittäjille sekä heidän perheenjäsenilleen nopean oleskeluluvan reitti. Nyt tällä esityksellä vastaamme yhdeltä osin tähän tavoitteeseen.

D-viisumi mahdollistaa matkustamisen Suomeen välittömästi oleskeluluvan myöntämisen jälkeen ilman, että hakija joutuisi enää odottamaan oleskelulupakorttiaan ulkomailla. D-viisumi otetaan aluksi käyttöön erityisasiantuntijan tai startup-yrittäjän sekä heidän perheenjäsentensä osalta. Tämä on kuitenkin vasta ensimmäinen askel ja samalla luomme pohjan, jolla kansallinen D-viisumi voidaan seuraavaksi laajentaa myös tutkijoihin ja opiskelijoihin. On ehdottoman tärkeää, että mahdollistamme myös akateemisten osaajien saapumisen maahan sujuvasti.

Maria Ohisalo
sisäministeri
@MariaOhisalo

Kirjoitus on julkaistu alun perin Vihreiden verkkosivuilla.

Lisää kommentteja

Syötä kommenttisi tähän.