Sisäministeriön blogi

Sisäministeriön blogi

Suomi jatkaa avun toimittamista Ukrainaan

Krista Mikkonen Julkaisupäivä 12.10.2022 13.30 Blogit SM

Venäjän julma hyökkäyssota jatkuu Ukrainassa jo seitsemättä kuukautta. Sen aikana tuhannet ovat menettäneet henkensä ja miljoonat joutuneet pakenemaan maasta. Iskut siviilejä kohtaan ovat tällä viikolla kiihtyneet. 
 
Sodan vaikutukset tuntuvat yhä enemmän myös suomalaisten arjessa. Venäjän tavoitteena onkin heikentää länsimaiden Ukrainalle antamaa tukea. On tärkeää, että emme taivu painostuksen alla, vaan jatkamme horjumatta Ukrainan tukemista. 

Yksi tärkeimmistä avun muodoista Ukrainalle on sotilaallinen tuki. Ukraina ei pärjäisi taisteluissa ilman sitä. Suomi on lähettänyt Ukrainaan puolustustarvikkeita useaan otteeseen. Yhdeksännen apupaketin lähettämisestä päätettiin viime viikolla.
 
Aseellinen apu ei kuitenkaan yksin riitä. Vakavimmissakin kriiseissä sotilaallinen suorituskyky tarvitsee tuekseen siviiliyhteiskunnan toimintoja kuten terveydenhuoltoa, pelastustoimea sekä liikenne- ja viestintäinfrastruktuuria. Tämä on huomattu myös Ukrainassa, jossa tarvitaan nyt monenlaista apua. 
 
Suomen siviilipuolen materiaaliavun toimittamisesta Ukrainaan vastaa sisäministeriö. Apu toimitetaan EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta ja se koostuu isoilta osin lahjoituksista. Apuaan ovat antaneet muun muassa yritykset, järjestöt ja julkishallinnon toimijat kuten sairaanhoitopiirit. Kokonaisuudessaan Suomi on toimittanut Ukrainaan siviilipuolen materiaaliapua 28 rekkalastillista. Jo lähetetyn ja valmistelussa olevan avun rahallinen arvo vastaa viittä miljoonaa euroa. 
 
Valtaosa Ukrainaan toimitettavasta avusta on terveydenhuollon tarvikkeita. Olemme lähettäneet Ukrainaan esimerkiksi kolmetoista ambulanssia, lääkkeitä, hengitysmaskeja, paareja, defibrillaattoreita ja ensiapupakkauksia. Ne ovat tarpeen, sillä Venäjä on iskenyt moniin Ukrainan terveydenhuollon kannalta tärkeisiin kohteisiin. 
 
Siviilipuolen apuun kuuluvat myös hätämajoitteet ja väestönsuojatarvikkeet. Jo keväällä arvioitiin, että yli puolet Ukrainan lapsista oli menettänyt kotinsa. Suomi toimitti heti sodan ensimmäisen viikon aikana Ukrainaan hätämajoitteita 10 000 ihmiselle. Kuluvan syksyn aikana puolestaan toimitamme Ukrainaan väliaikaisia perheasuntoja 200 hengelle.
 
Sotilaiden lisäksi lähellä rintamalinjaa työskentelevät pelastustoimen ammattilaiset. He sammuttavat pommituksista alkaneita tulipaloja ja pelastavat ihmisiä raunioista. Tässä vaativassa työssä Suomi on tukenut toimittamalla Ukrainaan muun muassa kuusi sammutusautoa ja pelastustoimen tarvikkeita. Syksyn aikana lähetämme pelastustoimen työntekijöille kymmenen liikuteltavaa majoitustilaa. 
 
Valitettavasti näyttää siltä, että sota Ukrainassa kestää vielä pitkään. Siksi myös avun antamisen on jatkuttava. Edellinen avustuskuorma lähti Suomesta matkaan noin kaksi viikkoa sitten, ja uusia apulähetyksiä kokoamme jatkuvasti. Tähän tarvitaan tiivistä yhteistyötä viranomaisten, elinkeinoelämän ja kansalaisyhteiskunnan välillä. 
 
Haluan kiittää kaikkia apuaan tarjonneita. Samalla toivon, että suomalaisten halu auttaa säilyy korkeana jatkossakin. Yksityishenkilöille paras tapa auttaa on tehdä lahjoitus avustusjärjestölle. Ukrainan tukeminen on meidän kaikkien yhteinen ponnistus. 

Krista Mikkonen
sisäministeri
@MikkonenKrista

Blogi on julkaistu Maaseudun Tulevaisuus -lehdessä 12.10.

Lisää kommentteja

Syötä kommenttisi tähän.