EU:n sisäministerit keskustelevat terrorismin ja tietoverkkorikollisuuden torjunnasta sekä turvapaikkapolitiikasta
Sisäministeri Petteri Orpo osallistuu 9. heinäkuuta epäviralliseen oikeus- ja sisäasioiden neuvostoon Luxemburgissa. Kokouksessa EU:n sisäministerit keskustelevat terrorismin torjunnasta, kyberturvallisuudesta ja turvapaikkapolitiikasta.
Terrorismin torjunnan osalta esillä on erityisesti EU-jäsenmaiden turvallisuus - ja tiedustelupalvelujen välinen yhteistyö ja tiedonvaihto. Kansainvälisessä terrorismin vastaisessa työssä hyödynnetään lisäksi EU:n virastoja, kuten Euroopan poliisivirastoa Europolia ja tutkinta- ja syyttäjäviranomaisten yhteistyöelintä Eurojustia.
Suomi on pitänyt tärkeänä, että EU-maat vahvistavat myös kansallisten lainvalvontaviranomaisten sekä turvallisuus- ja tiedustelupalvelujen yhteistyötä ja tiedonvaihtoa. Viranomaisyhteistyön edistäminen jäsenvaltioissa on tärkeää, jotta sisäiseen turvallisuuteen liittyvät tehtävät voidaan hoitaa tehokkaasti myös EU-tasolla.
Esimerkiksi Suomessa kansalliseen terrorismintorjunnan yhteistyöryhmään kuuluu yli kaksikymmentä edustajaa eri poliisin yksiköistä, ministeriöistä ja muista organisaatioista. Yhteistyöryhmä käsittelee säännöllisesti terrorismitilannetta Suomessa ja huomioi terrorismintorjunnan näkökulmat muun muassa valmiussuunnittelussa omilla toimialoillaan.
Kyberturvallisuus yksi EU:n sisäisen turvallisuuden strategian painopisteistä
Sisäministerit keskustelevat myös kyberturvallisuudesta, joka on yksi EU:n sisäisen turvallisuuden strategian painopisteistä. Kyberturvallisuus on ensisijainen keino tietoverkkorikollisuutta vastaan. Tietoverkkorikollisuus voi ilmentyä esimerkiksi kriittisiin infrastruktuureihin kohdistuvina uhkina, internetissä anonyymisti käytävänä laittomana huume- ja asekauppana sekä rahanpesuna.
Asialistalla turvapaikanhakijoiden sisäiset siirrot ja kiintiöpakolaisten vastaanottaminen
Keskustelua käydään lisäksi Kreikkaan ja Italiaan saapuneiden turvapaikanhakijoiden jakamisesta EU-jäsenmaiden kesken sekä kiintiöpakolaisten vastaanottamisesta. Turvapaikanhakijoiden sisäiset siirrot nousevat todennäköisesti kokouksen tärkeimmäksi aiheeksi, vaikka päätöksiä asiasta ei kokouksessa tehdä.
Eurooppa-neuvosto sopi kesäkuussa, että Kreikasta ja Italiasta siirretään muihin jäsenvaltioihin 40 000 turvapaikanhakijaa kahden vuoden aikana. Samoin linjattiin, että jäsenvaltiot vastaanottavat 20 000 uudelleensijoitettavaa kiintiöpakolaista.
Jäsenmaat sopivat myös, että päätös sisäisten siirtojen toteuttamistavasta tehdään nopeasti. Sitä ennen EU-maiden on heinäkuun aikana päästävä yksimielisyyteen siitä, minkä verran kukin maa vastaanottaa sisäisesti siirrettäviä turvapaikanhakijoita. Tämänhetkisen arvion mukaan lopullinen neuvoston päätös sisäisistä siirroista tehdään lokakuussa.
Suomi painottaa kestävien ratkaisujen löytämistä Välimeren kriisiytyneeseen pakolaistilanteeseen. Huomiota tulisi kiinnittää erityisesti ihmissalakuljettajaverkostojen toiminnan estämiseen, kolmansien maiden kanssa tehtävän yhteistyöhön tiivistämiseen sekä toimiviin palautuskäytäntöihin.
Lisää aiheista:
Terrorismin torjunta: www.intermin.fi/fi/turvallisuus/rikostorjunta/terrorismin_torjunta
Kyberturvallisuus ja tietoverkkorikokset: www.intermin.fi/fi/turvallisuus/rikostorjunta/kyberturvallisuus
Euroopan muuttoliikeagenda: Miten EU vastaa Välimeren pakolaistilanteeseen? www.intermin.fi/fi/eu-asiat/eu_muuttoliikeagenda
Lisätietoja
ylijohtaja Laura Yli-Vakkuri, 040 720 2216