Bekämpning av terrorism och IT-brottslighet samt asylpolitiken på agendan för EU-inrikesministrarnas möte
Inrikesminister Petteri Orpo deltar i det informella mötet av rådet för rättsliga och inrikes frågor den 9 juli. På mötet ska EU-ländernas inrikesministrar behandla frågor som gäller bekämpning av terrorism samt cybersäkerhet och asylpolitiken.
I fråga om bekämpning av terrorism diskuteras i synnerhet samarbetet och informationsutbytet mellan EU-ländernas säkerhets- och underrättelsetjänster. I den internationella kampen mot terrorism utnyttjas även EU:s byråer, såsom Europeiska polisbyrån Europol och samarbetsorganet för utrednings- och åklagarmyndigheter Eurojust.
Enligt Finland är det viktigt att även stärka samarbetet och informationsutbytet mellan EU-ländernas nationella lagövervakningsmyndigheter och säkerhets- och underrättelsetjänster. Genom att främja samarbetet mellan EU-ländernas nationella myndigheter kan uppgifterna i anslutning till den inre säkerheten även på EU-nivå skötas mer effektivt.
Till exempel i Finlands nationella samarbetsgrupp för bekämpning av terrorism ingår över tjugo representanter för olika polisenheter, ministerier och andra organisationer. Gruppen behandlar regelbundet terrorismläget i Finland och tar hänsyn till bekämpning av terrorism bl.a. i beredskapsplaneringen inom respektive medlems verksamhetsområde.
Cybersäkerhet prioriteras i EU:s strategi för den inre säkerheten
Inrikesministrarna ska också diskutera frågor i anslutning till cybersäkerhet, som hör till de prioriterade områdena i EU:s strategi för den inre säkerheten. Cybersäkerhet är det främsta medlet i kampen mot IT-brottslighet. Till IT-brottslighet hör bland annat hot mot kritiska infrastrukturer, olaglig drog- och vapenhandel som sker anonymt via webben samt penningtvätt.
Diskussion om omlokalisering av asylsökande och mottagande av kvotflyktingar
På mötet diskuteras också frågor som gäller fördelningen av asylsökandena som anlänt till Italien och Grekland mellan medlemsstaterna samt mottagandet av kvotflyktingar. Omlokaliseringen av asylsökande blir sannolikt det mest centrala temat på mötet, trots att inga beslut beträffande detta fattas på mötet.
I juni kom Europeiska rådet överens om att sammanlagt 40 000 asylsökande ska omlokaliseras från Italien och Grekland till andra EU-länder under de närmaste två åren. Samtidigt drogs också riktlinjer enligt vilka medlemsstaterna ska ta emot totalt 20 000 kvotflyktingar.
Medlemsstaterna kom därtill överens om man snarast möjligt ska fatta beslut om på vilket sätt omlokaliseringen förverkligas. Före det ska EU-länderna dock under juli nå enighet om hur många av dessa asylsökanden vart och ett land ska ta emot. Det uppskattas att rådets slutliga beslut om omlokalisernarna fattas i oktober.
Finland betonar vikten av att finna en hållbar lösning på den akuta flyktingsituationen vid Medelhavet. Särskild uppmärksamhet ska fästas vid förhindrande av människosmugglarnas verksamhet, intensifiering av samarbetet med tredje länder samt effektiva återvändandeförfaranden.
Ytterligare information:
Bekämpning av terrorism www.intermin.fi/sv/sakerhet/brottsbekampning/bekampning_av_terrorism
Cybersäkerhet och nätbrott www.intermin.fi/sv/sakerhet/brottsbekampning/cybersakerhet
Europeisk migrationsagenda: Vad gör EU för att hantera flyktingsituationen vid Medelhavet? www.intermin.fi/sv/eu-fragor/eu_migrationsagenda
Ytterligare upplysningar
överdirektör Laura Yli-Vakkuri, 040 720 2216