Sisäministeriön blogi

Sisäministeriön blogi

Viesti lapsille ja nuorille: Palokunnassa häirintää kokeneella lapsella on oikeus tukeen

Kimmo Kohvakka Julkaisupäivä 18.10.2021 16.57 Blogit SM

Piirretty nuotio.

Olen syksyn aikana lukenut läpi kaikki @emergencyservicestoo-tilillä Instagramissa julkaistut pelastusalan häirintää, syrjintää ja muuta epäasiallista toimintaa koskevat kirjoitukset. Ne ovat koskettaneet minua henkilökohtaisesti ja toivon, ettei kukaan joudu tällaista toimintaa enää kokemaan pelastusalalla.

Kohdistan sanani tässä erityisesti lapsille ja nuorille. Julkaisen erillisen viestin pelastusalan toimijoille. Viesteistä voi olla apua myös vanhemmille.

Lapsille ja nuorille

Seksuaalinen häirintä, syrjintä ja kiusaaminen on aina väärin, on tekijä kuka tahansa. Olen erittäin pahoillani, jos olet kohdannut tällaista tai ollut siitä huolissasi. Muista, että sinulla on oikeus saada apua, tukea ja tietoa aikuisilta.

Kaikilla lapsilla ja nuorilla on oikeus turvalliseen toimintaan palokunnassa ja siihen, että voi luottaa oman harrastuksen aikuisiin ja myös alaikäisiin kouluttajiin. On aikuisten tehtävä pitää tästä huolta, ja minä lupaan tehdä kaiken voitavani, että alalla otetaan tämä asia tosissaan.

Jos palokunnassa tapahtuu häirintää, syrjintää tai kiusaamista, on siitä hyvä kertoa sellaiselle aikuiselle, johon luotat. Se voi olla esimerkiksi oma vanhempi, joku palokuntatoiminnassa oleva aikuinen, opettaja, koulun terveydenhoitaja tai nuorisotyöntekijä. Voit saada kertomiseen apua esimerkiksi kaverilta, jos et yksin uskalla kertoa.

Tällaiset kokemukset herättävät usein paljon tunteita, jopa häpeää, mutta syyllinen on aina se väärintekijä, ei lapsi tai nuori.

On myös ihan tavallista, että heti tapahtuneen jälkeen ei edes ymmärrä, mitä tapahtui. Siitäkään ei pidä tuntea häpeää, että ymmärsi asian vasta myöhemmin. Näin käy monille aikuisillekin. Kertominen kannattaa myös silloin. Aikuisten tehtävä on auttaa, ja sinulla on oikeus saada apua.

Kimmo Kohvakka
pelastusylijohtaja

Mistä apua?

Palokunnan lisäksi lapsi tai nuori saa apua muun muassa kouluterveydenhoitajalta, poliisilta (nettipoliisilta voi kysyä asioita somessa matalalla kynnyksellä) tai esimerkiksi nettinuorisotalo Netarista ja MLL:n lasten ja nuorten puhelimesta, joissa voi luottamuksella jutella koulutetun aikuisen kanssa. 

Netari
Netari on valtakunnallinen nuorisotalo netissä. Netarissa voi jutella kahden kesken nuorisotyöntekijöiden ja vapaaehtoisten luotettavien aikuisten kanssa su–pe kello 18–21.

MLL:n lasten ja nuorten puhelin sekä Nuorten netti
Lasten ja nuorten puhelimessa voi kysyä tai keskustella luottamuksellisesti mistä tahansa itseä mietityttävästä asiasta. Puhelimen aikuiset päivystäjät ovat vaitiolovelvollisia. Lasten ja nuorten puhelimen puheluja ei nauhoiteta.

Lasten ja nuorten puhelin p. 116 111
maanantaista perjantaihin kello 14–20
lauantaisin ja sunnuntaisin kello 17–20

Lasten ja nuorten puhelin päivystää ruotsiksi numerossa 0800 96 116
maanantaista keskiviikkoon kello 14–17
torstaisin kello 17–20

Nuorten netin chat
MLL:n Nuorten netti tarjoaa anonyymin tukikanavan lapsille ja nuorille. Lasten ja nuorten chat on auki jokaisena päivänä kello 17–20.

Nuorten Exit
Nuorten Exitistä saa tietoa omista rajoista ja tukea tilanteissa, joissa rajoja on rikottu. 

Mun keho mun rajat -opas
Tietoa alastonkuvien jakamisesta ja seksuaalissävytteisestä viestittelystä. Mun keho mun rajat, opas nuorille.

Pelastustoimen valtakunnallinen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskoordinaattori
Pelastustoimen valtakunnallinen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskoordinaattori Mira Leinonen, [email protected]

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön turvahenkilöt
SPEK on nimennyt palokuntapalveluista kolme turvahenkilöä, jotka tarjoavat tukea kiusaamista, häirintää, syrjintää tai muuta epäasiallista kohtelua kohdanneille. Yhteydenotot ovat täysin luottamuksellisia.
Camilla Elgland, p. 040 7733 281, [email protected]
Heli Kari, p. 040 7335 448, [email protected]
Niko Ara, p. 040 482 0806, [email protected]

Vanhemmat voivat olla yhteydessä lastensuojelun ja poliisin lisäksi myös koulun oppilashuoltoon. Joillakin kunnilla on myös seksuaalineuvontapalveluita.
 

 

Lisää kommentteja

Syötä kommenttisi tähän.