Ändringar vid årsskiftet - Nödcentralsverkets ämbetsområde utvidgas - Projektet delaktig i Finland inleds
Från och med början av 2011 är ämbetsområdet för Nödcentralsverket hela Finland utom landskapet Åland. Under åren 2011-2015 koncentreras nödcentralstjänsterna till sex områden. Nödcentralernas verksamhetsmodeller förenhetligas för att främja en effektivare resursanvändning.
År 2015 börjar man använda ett nytt riksomfattande datasystem som gör att nödcentralerna kan trygga varandras verksamhet vid arbetstoppar och i undantagsförhållanden.
En ny lag som träder i kraft i början av 2011 ska främja befolkningens säkerhet, organisera produktionen av nödcentralstjänster och förbättra tillgången till och kvaliteten på tjänsterna.
Nödcentralsverkets centrala uppgifter är att producera nödcentralstjänster och i anslutning till det stödja räddningsväsendets, polisens samt social- och hälsovårdens verksamhet.
Nödcentralsverket omfattar nödcentraler, en enhet som sköter stabsfunktionerna och vid behov andra enheter. Styrningen av Nödcentralsverket handhas av inrikesministeriet och social- och hälsovårdsministeriet. Den nya lagen förtydligar Nödcentralsverkets ledning och styrning.
Gränsbevakningsverkets organisation får två nivåer
Gränsbevakningsverket övergår i början av 2011 till en organisationsmodell i två nivåer, då gräns- och sjöbevakningsområdena och deras ledningsplatser läggs ned. Syftet med ändringen är att frigöra den arbetsinsats som är bunden till förvaltnings- och stöduppgifter för att kunna fokusera på operativ verksamhet i gräns- och havsområden.
Gränsbevakningsväsendet har slagit ihop små bevakningsstationer till större och funktionsdugligare gräns- och sjöbevakningsenheter. Placeringen av enheterna varierar beroende på lokala omständigheter och uppgifter. År 2012 kommer det totala antalet bevakningsstationer att vara 41 (20 gränsbevakningsstationer och 21 sjöbevakningsstationer). Starkare och självständigare enheter kan ordna den normala bevakningen på ett effektivare och mer ekonomiskt sätt. Ändringarna leder inte till att gränssäkerheten försvagas.
Nya modeller för integrationsutbildning söks genom projektet Delaktig i Finland
Nya modeller för och sätt att ordna integrationsutbildning söks genom projektet Delaktig i Finland, som inleds i början av 2011. Målet är att effektivare styra invandrarna direkt till arbetsmarknaden och att stödja integrationen av dem som redan är på arbetsmarknaden.
Ett annat mål är att utveckla bättre modeller för invandrare som behöver särskilt stöd och för invandrarbarn och invandrarungdomar.
Modellernas effekt och kostnadseffektivitet utvärderas i förhållande till det nuvarande systemet. Utgående från utvärderingen kommer man att göra nödvändiga ändringar i lagstiftningen. Försöket finansieras av staten, Suomen Kulttuurirahasto och Svenska Kulturfonden.
Projektet Delaktig i Finland är en del av totalrevideringen av integrationslagen. De andra delarna av integrationslagen träder i kraft den 1 september 2011.
Migrationsverkets och polisens avgifter höjs
Behandlingsavgifterna för uppehållstillstånd höjs från och med början av 2011. Behandlingsavgiften för ett första uppehållstillstånd höjs från 225 euro till 350 euro. Behandlingsavgiften för ett första uppehållstillstånd för studerande höjs från 125euro till 250euro och behandlingsavgiften för ett första uppehållstillstånd för en minderårig sökande från 80euro till 180euro. Behandlingsavgiften för ett första uppehållstillstånd för arbetstagare höjs från 250 euro till 400 euro.
Avgifter som rör medborgarskap ändras så att behandlingsavgiften för ansökan om förvärv av och befrielse från finskt medborgarskap i fortsättningen är 440 euro.
Den kalkylerade ersättning som betalas till kommuner för kostnader som orsakas av mottagande av flyktingar och asylsökande höjs från början av året. Ersättningen för personer över 7 år är 2300 euro i året (nu 2091 euro). Ersättningen för barn under 7 år är fortfarande 6845 euro i året.
Även priserna på polisens prestationer höjs. Det nya priset för tillstånd för bevakningsföretag är 342 euro (nu 268 euro) och för prestationer som gäller godkännande som ansvarig föreståndare vid bevakningsföretag och godkännande av utbildare av ordningsvakter 150 euro (nu 107 euro). Den tillsynsavgift som tas ut av innehavare av tillstånd för bevakningsföretag per verksamhetsställe kommer också att höjas.
Priset för ett pass höjs från 48 euro till 53 euro. Priset för körkortstillstånd ändras inte.
Det riksomfattande tillståndet för penninginsamling och tillståndet för varulotteri som beviljas av Polisstyrelsen höjs från 120 euro till 240 euro. När det gäller regionala tillstånd höjs priset på tillstånd som beviljas av den lokala polisen för penninginsamling från 45 euro till 48 euro och för varulotteri från 50 euro till 55 euro.
Inom vapenförvaltningen riktar sig prishöjningarna på tillstånd för vapennäringsidkare, kommersiella utförsel- och transiteringstillstånd och tillstånd för särskilt farliga skjutvapen. Det nya priset för tillstånd för vapennäringsidkare är 342 euro (nu 300 euro) och för kommersiella utförsel- och transiteringstillstånd 118 euro (53 euro). Det nya priset för tillstånd för anskaffning av särskilt farliga skjutvapen och tillverkningstillstånd för särskilt farliga skjutvapen är 108 euro (56 euro).
Räddningsinstitutets kursavgifter som prissätts enligt företagsekonomiska grunder har justerats. Den yrkesinriktade grundutbildning som ges vid Räddningsinstitutet är avgiftsfri.
Ägarstyrningen av Suomen Erillisverkot Oy övergår till statsrådets kansli
Ägarstyrningen av Suomen Erillisverkot Oy övergår från inrikesministeriet till statsrådets kansli fr.o.m. den 1 januari 2011. Inrikesministeriet deltar fortfarande i utvecklingen av myndighetsradionätet och samarbetet i anslutning till det. Statsrådet ändrade inrikesministeriets förordning den 21 december.
Närmare information: konsultativa tjänstemannen Ilpo Helismaa, 071878 8452 (lagen om nödcentraler), lagstiftningsrådet Jaana Heikkinen, 071872 1602 (gränsbevakningslagen), överinspektör Sonja Hämäläinen (projektet Delaktig i Finland), 071878 8636, lagstiftningsrådet Jutta Gras, 071878 8658 (Migrationsverkets avgifter, kommunersättningar), regeringsrådet Katriina Laitinen, 071878 8559 (polisens avgifter), konsultativa tjänstemannen Henri Helo, 071878 8415 (Räddningsinstitutets avgifter), direktören för IT-näten Pekka Tulokas, 071878 8450 (Suomen Erillisverkot)