Den boendetid som krävs för medborgarskap föreslås förkortas
Det förslås att medborgarskapslagen ändras. Förslaget är att den boendetid som förutsätts för beviljande av medborgarskap förkortas från nuvarande sex år till fem år, om man har bott i Finland utan avbrott. Enligt propositionen ska medborgarskap också kunna beviljas efter fyra år, om personen kan bevisa att han eller hon har bra kunskaper i finska eller svenska. Denna bestämmelse sporrar invandrare att studera finska eller svenska och förbättrar därigenom integrationen i Finland. Regeringen fattade beslut om innehållet i propositionen med förslag till lag idag och avsikten är att republikens president överlämnar lagen till riksdagen imorgon.
Hälften av den tid den sökande vistats i landet med stöd av tillfälligt uppehållstillstånd ska beaktas vid beräknandet av den boendetid som krävs för medborgarskap. Fram till nu har endast vistelse av stadigvarande art haft betydelse vid beräknandet av boendetiden.
Bestämmelserna om språkkunskapsvillkoret och undantagen från det ska bli tydligare.
I medborgarskapslagen finns redan nu ett oförvitlighetsvillkor för att medborgarskap ska beviljas. I praktiken innebär detta att en person som gjort sig skyldig till brott inte kan beviljas medborgarskap, eller att det kan beviljas först efter en väntetid. Enligt propositionen ska lagen innehålla mer detaljerade föreskrifter om bestämmandet av väntetiden än gällande lag.
Bestämmelserna om medborgarskapsanmälningar ska förtydligas. Tidigare finska medborgare ska kunna förvärva medborgarskap genom ett anmälningsförfarande oberoende av om de bor i Finland eller utomlands. Detta innebär att det anmälningsförfarande som användes under tiden 2003-2008 blir varaktigt.
Regeringens proposition kan läsas i sin helhet på adressen: www.intermin.fi/svenska/andring_av_medborgarskapslagen
Närmare information: överinspektör Sonja Hämäläinen, 071878 8636