Inrikesminister Mari Rantanen besöker Sverige den 11–12 september
Inrikesminister Mari Rantanen besöker Stockholm den 11–12 september. Hon träffar justitieminister Gunnar Strömmer, migrationsminister Maria Malmer Stenergard och ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin.
Ministrarna ska bland annat diskutera bekämpning av organiserad brottslighet och gängkriminalitet, frågor som gäller migration, till exempel åtgärder för återvändande och återsändande, och civil beredskap. Ministrarna ska också diskutera konsekvenserna av Rysslands anfallskrig för den aktuella säkerhetsmiljön.
- Samarbetet mellan Finland och Sverige kring inrikes frågor är intensivt och har långa traditioner. Den senaste tidens förändringar i vår säkerhetsmiljö har ytterligare framhävt betydelsen av ett starkt bilateralt partnerskap och samarbete mellan de nordiska länderna, säger inrikesminister Mari Rantanen.
Kampen mot organiserad brottslighet är en gemensam sak
Ministrarna Rantanen och Strömmer diskuterar organiserad brottslighet samt förebyggande och bekämpning av gängkriminalitet. Ett intensivt internationellt samarbete är viktigt i kampen mot organiserad brottslighet. Bland annat effektivt informationsutbyte mellan myndigheterna är viktigt för att avvärja och identifiera hot.
- Den organiserade brottsligheten måste bekämpas beslutsamt. Regeringen kartlägger bästa praxis för myndighetssamarbetet kring gängkriminaliteten och den organiserade brottsligheten i Sverige och vi kommer att utnyttja de svenska erfarenheterna i Finland, säger inrikesminister Rantanen.
Ministrarna ska också diskutera gränssäkerheten.
I samband med sitt besök träffar minister Rantanen också Sveriges nationella säkerhetsrådgivare som arbetar vid statsministerns kansli.
Åtgärder för återvändande och återsändande på mötets agenda
På agendan för mötet med minister Malmer Stenergard står bland annat lägesbilden över migrationen, åtgärder för återvändande och återsändande samt samarbetet med tredjeländer.
Enligt regeringsprogrammet ska Finlands asylpolitik skärpas så att den motsvarar en allmännordisk nivå. Återvändandet och återsändandet av dem som fått avslag på sin ansökan effektiviseras. Det är viktigt att de nordiska länderna utbyter bästa praxis och erfarenheter om partnerskap för migration och om samarbete kring återvändande med tredjeländer och att länderna tillsammans förbereder sig på situationer där migration utnyttjas som ett verktyg för påverkan och på andra störningar.
I ministerns program ingår också ett besök till Migrationsverket.
Ministrarna diskuterar beredskapssamarbetet
Resiliens- och beredskapssamarbetet mellan länderna är ett aktuellt tema när minister Rantanen träffar minister Bohlin. För att stärka samhällets resiliens och befolkningsskyddet krävs ett aktivt internationellt samarbete mellan EU, Nato och de nordiska länderna.
Samarbete bedrivs till exempel kring civil beredskap och beredskapen för CBRN-hot, som har att göra med farliga ämnen. Med civil beredskap avses åtgärder som tryggar samhällets vitala funktioner, befolkningens basförsörjning och statens handlingsförmåga i en krissituation.
Ytterligare information:
Laura Yli-Vakkuri, överdirektör, tfn 0295 488 250, [email protected]
Juha Martelius, statssekreterare, tfn 0295 160 866, [email protected] (förfrågningar om intervjuer med minister Rantanen)