Inrikesministrarna diskuterar gränssäkerheten och migrationen
EU-ländernas inrikesministrar sammanträder i rådet för rättsliga och inrikes frågor i Bryssel den 4 mars. På ministrarnas agenda står bland annat frågor som gäller gränssäkerheten, migrationen och läget i Ukraina. Finland representeras vid mötet av inrikesminister Mari Rantanen.
Finland betonar betydelsen av starka yttre gränser och utvecklingen av Schengenregelverket för att hantera migrationen. När EU:s migrationspolitik utvecklas, bör uppmärksamhet också fästas vid Finlands särskilda ställning som en stat vid den yttre gränsen och som en medlemsstat som är ett destinationsland men också ett eventuellt transitland.
– Finlands östgräns är både EU:s och Natos yttre gräns. Finland och EU ger inte vika för påtryckningar, och Schengenområdets yttre gräns får inte bli en väg för instrumentaliserad inresa till Europa, säger minister Rantanen.
Finland främjar på ett konstruktivt sätt införandet av en mekanism på EU-nivå som gör det möjligt att vid behov tillfälligt sluta ta emot asylansökningar i situationer med omfattande illegal invandring eller instrumentalisering av migranter.
– Vi måste skilja på verkliga asylbehov, invandring i allmänhet och instrumentaliserad inresa. Alla dessa förutsätter olika metoder och lösningar, säger ministern.
Stödet till Ukraina är viktigare än någonsin
Ministrarna ska också diskutera hur Rysslands anfallskrig mot Ukraina påverkar EU:s inre säkerhet. Kriget har gått in på sitt tredje år, och något slut är inte i sikte.
– Nu är det viktigare än någonsin att stödja Ukraina inom alla delområden. De ukrainska myndigheterna för den inre säkerheten utför ett mycket svårt arbete under kriget, och Ryssland har riktat attacker mot bland annat räddningspersonalen. Förutom att ha gett militärt bistånd har Finland stött Ukraina på många sätt, till exempel genom att donera fordon och materiel inom räddningsväsendet, säger Rantanen.
Inrikesministeriet samordnar lämnandet av materiell nödhjälp till Ukraina via EU:s civilskyddsmekanism. Nödhjälpen omfattar många olika former av bistånd, i praktiken allt förutom försvarsmateriel.
Mer information:
Laura Yli-Vakkuri, överdirektör, tfn 040 720 22 16, [email protected]
inrikesministeriets kommunikation, [email protected] (förfrågningar om intervjuer med ministern)