Nordiskt medborgarskapsavtal träder i kraft
Statsrådet har utfärdat en förordning om sättande i kraft av avtalet mellan Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige om medborgarskap samt därtill hörande bestämmelser. Avtalet träder i kraft den 5 september 2012.
Avtalet ingicks första gången mellan Danmark, Norge och Sverige 1950. Finland anslöt sig till avtalet 1969 och Island 1998.
Syftet med avtalet är att göra det lättare för nordiska medborgare att förvärva medborgarskap i ett annat nordiskt land. I avtalet ingår bestämmelser om förutsättningarna för att en medborgare i en avtalsslutande stat kan förvärva medborgarskap genom anmälningsförfarande. Dessutom innehåller avtalet bestämmelser om beaktande av den tid som en person har bott i ett annat nordiskt land vid beräknandet av den hemvisttid som förutsätts för förvärv av medborgarskap.
Avtalet ger inte anledning till ändringar i den nationella lagstiftningen eller rådande praxis. Det upprätthåller principer som följts redan under årtionden, enligt vilka de nära relationerna mellan de nordiska länderna bidrar till samarbete även i medborgarskapsfrågor för att underlätta förvärv av medborgarskap.
Närmare information: lagstiftningsrådet Tiina Sinkkanen, 071 8788626