Polisen börjar bötfälla per post
INRIKESMINISTERIET OCH JUSTITIEMINISTERIET INFORMERAR
I samband med revideringen av ordningsbotsbestämmelserna som träder i kraft den 1 april 2006 börjar polisen delge föreläggande av ordningsbots- och bötesärenden som gäller trafikövervakning också per post.
Samtidigt effektiviserar polisen sin verksamhet genom att införa delgivandeförfarandet per post också i en del andra bötes- och ordningsbotsärenden än ordningsbotsförseelser som upptäcks i samband med automatisk trafikövervakning. Övriga delgivanden sänds till mottagaren antingen mot postens mottagningsbevis eller ett mottagningsbevis som mottagaren återsänder. De första delgivandena per post sänds i juni.
Lagliga delgivningsförfaranden
Lagliga delgivningsförfaranden är
-
Ett vanligt brev i ett visst ordningsbotsärende (automatisk kameraövervakning och klara fall som upptäcks i samband med den normala trafikövervakningen) Personlig delgivning både i bötes- och ordningsbotsärenden Brev som är försett med mottagningsbevis både i bötes- och ordningsbotsärendenEtt vanligt brev, där mottagaren fyller i ett mottagningsbevis och återsänder det till polisen både i bötes- och ordningsbotsärenden.
Punkterna 3 och 4 är delgivningssätt som har kunnat användas inom polisen redan innan revideringen av ordningsbotsbestämmelserna träder i kraft den 1 april 2006. Dessa tillvägagångssätt införs i samband med revideringen. Delgivning per post i andra fall än i punkt 1 förutsätter att polisen först har gjort en regelrätt summarisk förundersökning, som i klara fall är möjlig att göra genom telefonförhör. Anvisningar om de nya förfarandena kommer att meddelas inom polisförvaltningen.
Fordonsinnehavaren har en månad på sig att motsätta sig ordningsboten
Ordningsbot som föreläggs för fortkörning som upptäcks vid automatisk trafikövervakning kan utan att polisen gör förundersökning skickas direkt till den som är antecknad som fordonets innehavare i fordonsregistret. Om innehavaren bestrider att han har gjort sig skyldig till fortkörning, skall han inom utsatt tid motsätta sig dagsboten varefter förarens identitet utreds i en summarisk förundersökning. Den som fått ordningsbotsföreläggandet har en månad på sig att antingen betala ordningsboten eller motsätta sig den. Mottagaren behöver inte ange något motiv för att motsätta sig ordningsboten och han eller hon kan göra det på en blankett för ändamålet.
Ordningsbot kan sändas med ett vanligt brev, om den högsta tillåtna hastigheten överskrids med högst 20 kilometer i timmen. Botens belopp är 70, 85, 100 eller 115 euro beroende på den högsta tillåtna hastigheten i området samt hur mycket den tillåtna hastigheten har överskridits. Ett föreläggande om ordningsbot kan sändas med ett vanligt brev också om det genom kameraövervakning har upptäckts att föraren har kört på ett busskörfält eller spårvagnsfält i strid med vägmärkena. Polisen skall sända ordningsbotsföreläggandet per post senast två veckor efter den dag förseelsen inträffade.
Målet med reformen är att effektivisera polisens verksamhet genom att förenkla behandlingen av mindre förseelser. Samtidigt möjliggör det nya systemet att övervakningen utökas och att det blir lättare att ingripa och därmed förbättra trafiksäkerheten. I och med det kostnadseffektiva delgivandeförfarandet kan polisen utom att sända delgivande om böter eller ordningsbot också sända en skriftlig varning till de förare som i samband med den automatiska kameraövervakningen upptäcks ha gjort sig skyldiga till lindrig fortkörning som inte ger anledning till föreläggande av ordningsbot.
Närmare information: inrikesministeriet: överkommissarie Heikki Seppä, (09) 1604 2302justitieminsiteriet: lagstiftningsdirektör Jan Törnqvist, (09) 1606 7700kommunikationsministeriet: regeringsrådet Anna-Liisa Tarvainen, (09) 1602 8629