Räsänen påskyndar ibruktagandet av EU:s system för in- och utresa
Diskussioner om visumfrihet förs som bäst mellan Europeiska unionen och Ryssland. Inrikesminister Päivi Räsänen konstaterade i dag onsdagen den 27 juni vid mötet för Europaparlamentets EPP-grupp (Europeiska folkpartiets grupp) att visumfriheten kommer att utgöra både en möjlighet och en utmaning för flera stater i Östersjöområdet.
– Finland har en lång gemensam landsgräns med Ryssland och kommer antagligen att tydligast möta konsekvenserna av visumfriheten, sade Räsänen.
I och med visumfriheten kommer trafiken vid den yttre gränsen att öka ytterligare. Enligt Räsänen ska en fungerande gräns- och transitotrafik tryggas även i framtiden trots att antalet resenärer ökar. Samtidigt ska man kunna uppfylla kraven som ställs på EU:s gränskontroller.
– För att smidigare klara av passagerarströmmarna och garantera den inre säkerheten är samarbete och åtgärder på EU-nivå nödvändiga. Därför väntar vi på kommissionens förslag till förordning gällande EU:s system för in- och utresa (entry-exit) och program för registrerade resenärer (RTP). Vi hoppas att behandlingen av förordningarna på EU-nivå framskrider snabbt, eftersom avsikten är att de nämnda systemen ska kunna tas i bruk innan visumfriheten, sade Räsänen.
Estland, Lettland, Litauen och Polen kommer att stå inför samma utmaningar som Finland. – I Finland har vi redan inlett förberedelsen på nationell nivå och börjat utreda vilken beredskap de olika förvaltningsområdena ska ha inför visumfriheten med Ryssland. Eftersom visumfriheten kommer att antingen direkt eller indirekt påverka även de andra länderna i Östersjöområdet, anser jag att det är viktigt att regionalt samarbete främjas också kring denna fråga, betonade Räsänen.
Minister Räsänen talade om Östersjöområdets säkerhet, gränsöverskridande brottslighet och skydd av havsområden vid EPP-gruppens möte i Åbo. EPP-gruppen är parlamentets största grupp.
Minister Räsänens tal (på finska) finns tillgängligt från och med kl 17.00 på adressen www.intermin.fi/tal.
Närmare uppgifter: statssekreterare Marjo Anttoora, 071 878 8202.