Inrikesministeriet har lämnat utredning om familjeåterförening till riksdagen
Inrikesministeriet har lämnat en utredning till riksdagen om utlänningslagens bestämmelser om familjeåterförening och tillämpningen av dem. I utredningen jämfördes Finlands politik med de nordiska länderna, Storbritannien, Tyskland och Nederländerna. Riktlinjerna för familjeåterförening varierar i de olika länderna men Finlands politik skiljer sig inte väsentligt från de andra länderna som jämfördes. Under denna regeringsperiod har man skärpt bestämmelserna om familjeåterförening.
I Finland och de länder som jämfördes definieras familj som en s.k. kärnfamilj, dvs. make/maka och makarnas minderåriga barn som är beroende av föräldrarna, inklusive adoptivbarn. Alla länder förutsätter också att den person som redan bor i landet (anknytningspersonen) har tryggad försörjning för att familjemedlemmarna ska få flytta till landet. I alla länder gör man undantag från försörjningsförutsättningen om personen har fått sitt uppehållstillstånd via asylförfarandet eller om han/hon är kvotflykting. Undantagen varierar dock mycket mellan länderna.
Inrikesministeriet betonar i utredningen att rätten till familjeliv är en grundläggande rättighet som skyddas bl.a. i den europeiska människorättskonventionen. EU:s familjeåterföreningsdirektiv reglerar familjeåterföreningarna. Familjen är en av de faktorer som inverkar positivt på integrationen.
Inrikesministeriet följer hela tiden noggrant med tillämpningen av den gällande politiken och hur den fungerar samt de nordiska ländernas förfaranden. Vid behov börjar ministeriet utreda behov av ändringar. Enligt utredningen finns inga behov av ändringar för tillfället.
Inrikesministeriets utredning om bestämmelserna om familjeåterförening (på finska) finns på adressen: www.intermin.fi/suomi/kertomukset
Närmare information: specialmedarbetare Thomas Bergman, 071878 8212, regeringsrådet Annikki Vanamo-Alho, 071878 8678