Strategin för Europeiska unionens inre säkerhet påverkar de nationella prioriteringarna för EU:s inre säkerhet
EU:s första strategi för den inre säkerheten löper ut vid utgången av året och beredningen av strategin för åren 2015 - 2020 har inletts.
I juni stakade Europeiska rådet ut de strategiska riktlinjerna för rättsliga och inrikes frågor för åren 2015 - 2020. Viktiga teman i den fortsatta beredningen är allvarlig och organiserad brottslighet, cyberbrottslighet, terrorism, radikalisering och krishantering samt att stärka gränssäkerheten. De teman som är med genom hela beredningen är ett förstärkt samband mellan inre och yttre säkerhet, respekten för de grundläggande rättigheterna samt en förstärkt roll för forskning, finansiering och utbildning.
- Finland har tagit aktivt del i beredningen av riktlinjerna. Ett offentligt hörande om kommissionens riktlinjer pågår. Man håller på att bereda Finlands svar till det. Nästa möjlighet att påverka är den konferens om inre säkerhet som kommissionen arrangerar i september och där man diskuterar de strategiska riktlinjerna, konstaterar direktör Erkki Hämäläinen från polisavdelningens enhet för internationella ärenden och EU-frågor.
Riktlinjerna behandlas i december i rådet för rättsliga och inrikes frågor efter vilket de innehållsmässiga frågorna i strategin borde vara klara. Det är meningen att kommissionen ska ge ett meddelande om strategin för den inre säkerheten i mars 2015 och fatta det egentliga beslutet om strategin sommaren 2015.
De samhälleliga ändringarna har sina effekter på strategins betoningar
Erkki Hämäläinen berättar att det för närvarande ser ut att strategins grundläggande riktlinjer förblir desamma som under den tidigare strategiperioden. De samhälleliga ändringarna har dock sina effekter på betoningarna.
- Ett exempel på denna förändring är cybersäkerhet vars roll kommer att betonas i fortsättningen. Kampen mot terrorism påverkas delvis av att det i Europa finns personer som reser till krisområden för att kriga. Under Italiens ordförandeperiod lyftes fram frågan hur man kan förhindra den organiserade brottsligheten att infiltrera den ekonomiska verksamheten, konstaterar Erkki Hämäläinen.
Nationella prioriteringar för den inre säkerheten bereds samtidigt
Samtidigt med EU-beredningen har man funderat på nationella prioriteringar för den inre säkerheten.
I den utredning som blev klar vid inrikesministeriet i augusti föreslås att beredningen av och målen i den nationella strategin för inre säkerhet ska utgå från de prioriterade områdena för EU:s inre säkerhet.
Arbetsgruppen konstaterade också att EU:s prioriterade områden bör kompletteras med sådana nationella prioriteringar som inte omfattas av unionens behörighet eller som annars är viktiga. Sådana är exempelvis frågor som gäller säkerheten i vardagen, upprätthållande av allmän ordning och säkerhet samt frågor som gäller den nationella säkerheten.
- På nationell nivå ska vi överväga vilka de äkta nationella prioriteringarna är. Dessa ska preciseras utgående från Finlands egna utgångspunkter i samband med utarbetandet av den nationella delen, konstaterar Hämäläinen som var ordförande för den arbetsgrupp som berett utredningen.
De nationella riktlinjerna för inre säkerhet härleds från regeringsprogrammet
Enligt riktlinjerna i regeringsprogrammet styrs den inre säkerheten nationellt genom ett omfattande program för den inre säkerheten. I det fjärde programmet för den inre säkerheten som nu pågår har det fastställts 64 förvaltningsövergripande åtgärder vars genomförande har samordnats av inrikesministeriet. Ministergruppen för den inre säkerheten har stött programmet.
Genast på förhösten ska man igen börja fundera på de nationella riktlinjerna för inre säkerhet. Avsikten är att tillsätta en arbetsgrupp på hög nivå för att utarbeta ett förslag till de viktiga strategiska riktlinjer och principer för den inre säkerheten som det är nödvändigt att ta upp i kommande regeringsförhandlingar. Det behövs också ställningstaganden om förvaltningsstrukturer och förvaltningsansvar utifrån vilka det är nödvändigt att behandla frågor om inre säkerhet och i fortsättningen fatta beslut om dem.
Mer om ämnet:
► Programmet för den inre säkerheten
► EU:s strategi för inre säkerhet - de nationella uppföljningsåtgärderna, IM:s publikation | fi
► EU:s riktlinjer för rättsliga och inrikes frågor
Ytterligare information: direktör Erkki Hämäläinen, tfn 0295 488 570