It-brottslighet sysselsätter polisen i allt större utsträckning
Antalet it-brott har ökat och fortsätter att öka i betydlig grad. I synnerhet antalet bedrägeribrott på nätet har ökat. Polisen utvecklar hela tiden sin beredskap vid undersökningen av it-brott. It-brotten utvecklas i snabb takt och myndigheterna måste hänga med i utvecklingen.
- Polisen ska ha metoder och kompetens för att identifiera it-relaterade brott, förebygga brott som sker på nätet, avslöja brottslingar som begår brott på nätet och utreda misstankar om it-brott, säger lagstiftningsrådet Tiina Ferm som har samordnat utredningen om bekämpning av it-brottslighet.
I utredningen listas åtgärder genom vilka målen kan nås. Sådana är till exempel utbildning i och utveckling av bekämpningen av it-brottslighet och myndigheternas gemensamma lägesbild. Förändringarna i omvärlden förutsätter att också lagstiftningen bedöms och utvecklas kontinuerligt samt att det finns tillräckliga resurser för bekämpning av it-brottslighet.
Nya sätt att begå brott blir vanligare också i Finland
I en globaliserad värld har hoten blivit mer mångfasetterade och vid sidan av de traditionella hoten har det dykt upp situationer av ett helt nytt slag som uppstår snabbt och vars effekter är svåra att förutse. Genom att kombinera gammalt och nytt skapar brottslingarna hela tiden nya sätt att begå brott. Exempelvis de hot om brottslighet som anknyter till användningen av drönare har blivit vanligare också i Finland. Med hjälp av dem kan man spionera, skanna och kontaminera nätverk samt utnyttja sårbara apparater via trådlösa nätverk.
Också det s.k. sakernas internet (IoT, internet of things) kommer att ändra sätten att begå brott. Sakernas internet innebär att informationstekniken har smält samman med vardagsföremål såsom hushållsapparater som man kan följa och styra via internet genom en dator, telefon eller andra apparater, t.ex. pekplattor.
Mer undervisning i cyberfrågor i grundutbildningen för poliser
Det kommer att ingå mer undervisning i cyberfrågor i grundutbildningen för poliser, och de som specialiserar sig på bekämpningen av it-brottslighet erbjuds specialiserad utbildning av hög kvalitet. Polisyrkeshögskolan samarbetar också med myndigheter, universitet och högskolor inom utbildning och forskning.
Polisens resursbehov inom bekämpning av it-brottslighet gäller i synnerhet utvecklingen av den datatekniska undersökningen, bekämpningen av allvarlig it-brottslighet och inhämtande av information i datanät.
Myndigheterna bör ha en gemensam lägesbild av it-brottsligheten. Med hjälp av lägesbilden kombineras de observationer om operativ verksamhet som fåtts av myndigheter och företag med mer omfattande observationer på fenomennivå. Samarbetet med andra myndigheter och näringslivet är viktigt eftersom it-brottsligheten och cyberhoten inte följer statsgränserna och sysselsätter många olika myndigheter.
Utredningen ingår i regeringsprogrammet för statsminister Juha Sipiläs regering och den har utarbetats i samarbete med inrikesministeriet, den arbetsgrupp som polisstyrelsen tillsatt, skyddspolisen och centralkriminalpolisen. I arbetet har man utnyttjat utvecklingsförslagen från det projekt som dryftat förbättringen av lägesbilden om it-brottsligheten och som finansierats av statsrådet samt Europols hotbedömning om den organiserade brottsligheten på nätet. Utredningen var på omfattande remiss i april 2016.
Utredningen (på finska) finns här:
http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-324-136-7
Ytterligare information:
Tiina Ferm, lagstiftningsråd, tfn 0295 488 352, [email protected]