Totalrevideringen av integrationslagen på remiss
Inrikesministeriet har idag sänt förslaget till regeringens proposition om revidering av integrationslagen på remiss. Som nytt namn på lagen föreslås lagen om främjande av integrationen. Enligt förslaget ska integrationslagen i fortsättningen omfatta alla invandrare med giltigt uppehållstillstånd eller vars uppehållsrätt har registrerats. Idag omfattas endast invandrare som anmäler sig som arbetslösa av integrationsåtgärderna.
I fortsättningen får alla invandrare grundläggande information om det finländska samhället, rättigheterna och skyldigheterna i samband med att uppehållstillståndet utfärdas. De får också information om tjänster och integrationssystemet. Invandraren får även rätt till en inledande kartläggning som utreder behovet av språkutbildning och om invandraren behöver en integrationsplan. Längden på integrationsplanen fastställs individuellt och den första planen varar högst ett år. Målet är snabbare integration och sysselsättning och att integrationsåtgärderna bättre än idag ska beakta invandrarens personliga behov.
Hur integrationsutbildningen ordnas ska fastställas närmare i lagen. En central del av utbildningen utgörs av undervisning i finska eller svenska. Utbildningen ska ordnas enligt Utbildningsstyrelsens rekommendationer.
För kommunernas integrationsprogram kommer man att fastställa ett minimiinnehåll. Integrationsprogrammet ska vara en del av kommunernas budgetplanering. Den kalkylerade kommunersättningen betalas fortsättningsvis i tre år efter att flyktingarna eller personerna som får internationellt skydd anvisats till en kommun. För personer som tagits emot inom ramen för den årliga flyktingkvoten betalas ersättning i fyra år. Det är närings-, trafik- och miljöcentralernas uppgift att upprätta ett flerårigt avtal med kommunerna i regionen om anvisandet av flyktingar. Förutom integrationsprogrammet är detta en förutsättning för att kommunersättning ska betalas.
Intergrationsutbildningsförsök en del av förslaget
Avsikten är också att i integrationslagen föreskriva om försöket Delaktig i Finland. I försöket kan kommunerna prova nya sätt att ordna integrationsutbildning på viss tid.
Lagparagraferna om mottagandet av asylsökande kommer att beredas i en separat lag.
Avsikten med revideringen är att göra integrationslagstiftningen tydligare och att få allt fler invandrare med i de tjänster som främjar integrationen. Revideringen av integrationslagen utgår från tanken att integration är en dubbelriktad process.
Inrikesministeriet har begärt utlåtanden av ministerier, myndigheter och organisationer senast den 24juni 2010. Förslaget som sänts på remiss finns på adressen: www.intermin.fi/svenska/totalrevidering_integrationslagen
Närmare information: konsultativa tjänstemannen Meri-Sisko Eskola, 071878 8634, specialmedarbetare Thomas Bergman, 017878 8212, överinspektör Juha-Pekka Suomi, 071878 8642, överinspektör Sonja Hämäläinen (Försöket Delaktig i Finland), 071878 8636