Arbetsgrupp föreslår: Säkerhetshandbok för skolor, precisering av skolbyggnaders säkerhet
En arbetsgrupp som har utrett förbättrandet av skolornas säkerhet föreslår för undervisningsministeriet att man utarbetar en säkerhetshandbok för skolorna. I handboken finns anvisningar för riskbedömning och säkerhetsplanering för läroanstalter. Arbetsgruppen överlämnade sin rapport till inrikesminister Anne Holmlund och undervisningsminister Henna Virkkunen idag.
Enligt arbetsgruppen bör läroanstalterna samla alla säkerhetsrelaterade planer i en säkerhetspärm, där de är lätt tillgängliga. Säkerhetsplanerna ska grunda sig på en riskbedömning som görs separat för varje skola i samarbete med myndigheterna. Skolorna ska ha en säkerhetsorganisation med tydligt fastställda ansvar i säkerhetsfrågor.
Arbetsgruppen lade fram flera förslag om läroanstalternas strukturella säkerhet. Läroanstalterna ska utrustas med ett brandvarnarsystem, automatiskt brandlarm eller sprinklersystem, kameraövervakning med inspelning och passerkontroll på basis av den skolspecifika riskbedömningen. Alla skolor med över 100 elever och skolor med två eller flera våningar ska ha ett högtalarsystem.
Innerfönster ska snabbt och enkelt kunna täckas med t.ex. persienner i farliga situationer. De inre delarna av byggnaden ska märkas så att personalen och eleverna tydligt vet i vilken del av skolan de befinner sig och vad den kallas. T.ex. färgläggningen i byggnaden kan underlätta orienteringen. Mellan bredvidliggande klassrum kan man bygga en dörr som man kan fly genom. Dörren kan även fungera som nödutgång.
Samarbetet mellan skolan och hemmet bör förbättras
Arbetsgruppen anser att det är viktigt att förbättra samarbetet mellan skolan och hemmet. I början av läsåret ska föräldrarna informeras om vilka principer som gäller för skolans praxis i farliga situationer. Lärarutbildningen bör innehålla mera säkerhetsutbildning än för närvarande samt utbildning i tidigt ingripande. Skolorna ska även regelbundet öva på hur man agerar i olika farliga situationer.
Flera åtgärder har redan vidtagits
Arbetsgruppens rekommendationer rör den grundläggande utbildningen och utbildningen på andra stadiet. I tillämpliga delar kan de även användas i läroanstalter för det fria bildningsarbetet. Inom ramen för programmet för den inre säkerheten har man redan inlett ett säkerhetsprojekt för högskolor.
Under den tid som arbetsgruppens arbete har pågått har man redan vidtagit flera åtgärder. Polisen har anvisningar för skolskjutningar och hot mot skolor. Polisen, räddningsväsendet och Utbildningsstyrelsen har inlett säkerhetsutbildning för skolornas personal. Polisen och räddningsväsendet har utsett kontaktpersoner för skolorna, som är skolornas sakkunniga i säkerhetsfrågor och ger skolorna handledning.
> Arbetsgruppens rapport (på finska) (pdf)
Närmare information: räddningsöverdirektör Pentti Partanen, 071878 8400, inrikesministeriet och överdirektör Sakari Karjalainen, (09) 160 77220, undervisningsministeriet