Villkoren för uppehållstillstånd för annan anhörig ändras inte
Den migrationspolitiska ministergruppen beslöt idag att ändringen av utlänningslagen när det gäller villkoren för uppehållstillstånd för annan anhörig inte verkställs. Om ändringen hade verkställts hade det inneburit att uppehållstillstånd oftare än idag hade kunnat beviljas till en myndig finsk medborgares föräldrar.
Migrations- och Europaminister Astrid Thors understödde ändringen. - Ändringen fick inget understöd i regeringen. Jag betonar att det inte är möjligt att ändra tolkningen av gällande lag genom inrikesministeriets anvisning, eftersom rättspraxisen är vedertagen. Inrikesministeriet hade endast kunnat ge en ny tolkningsanvisning om en ny lag hade utfärdats, säger minister Thors. - Den ändring som vi föreslog hade ökat antalet ansökningar, men enligt vår bedömning inte väsentligt, säger ministern.
Enligt gällande lag kan uppehållstillstånd till en annan anhörig bara beviljas om parterna har för avsikt att fortsätta att leva i en sådan fast familjegemenskap som de tidigare har levt i eller om den anhöriga är fullständigt beroende av den i Finland bosatta finska medborgaren. Begreppet fullständigt beroende har tolkats mycket restriktivt och nästan inga uppehållstillstånd har beviljats på denna grund.
Ordförande för migrationspolitiska ministergruppen är migrations- och Europaminister Astrid Thors och medlemmar är utrikeshandels- och utvecklingsminister Paavo Väyrynen, inrikesminister Anne Holmlund, förvaltnings- och kommunminister Tapani Tölli, undervisningsminister Henna Virkkunen, näringsminister Mauri Pekkarinen, arbetsminister Anni Sinnemäki och omsorgsminister Paula Risikko.
Som bilaga Kimmo Hakonens, inrikesministeriets lagstiftningsdirektör, utlåtande om styrandet av tillämpningspraxisen av utlänningslagen (på finska).
Styrandetav tillämpningspraxisen (på finska)
Närmare information: specialmedarbetare Thomas Bergman 071878 8212