Terrorismbekämpningen baserar sig på omfattande samarbete
Terrorism handlar om allvarliga angrepp mot demokratin och rättsstaten. Den kränker på ett exceptionellt allvarligt sätt sådana universella värden som människovärde, frihet, jämlikhet, solidariskt ansvar och respekt för de grundläggande och mänskliga rättigheterna.
Det finns inte någon noggrant avgränsad internationell definition av terrorism. Oftast är terrorism förknippad med våld eller hot om våld i syfte att uppnå vissa mål och orsaka oroligheter eller rädsla. Som fenomen definieras terrorism som verksamhet som inbegriper dels gärningar som strider mot den nationella lagen eller den internationella rätten, dels våld eller hot om våld, dels strävan efter att orsaka oroligheter eller rädsla.
Straffrättsligt sett räknas som terrorism sådana gärningar som anges i 34 a kap. i strafflagen, det vill säga terroristbrott. Terroristiska gärningar har kriminaliserats på ett mer omfattande sätt än själva terrorangreppen. Det är straffbart att till exempel på olika sätt förbereda brott som begås i terroristiskt syfte, leda en terroristgrupp och delta i en terroristgrupps verksamhet.
Skyddspolisen ger en terrorhotbedömning minst en gång om året. Terrorhotet i Finland har under de senaste åren stabiliserats på förhöjd nivå, det vill säga på nivå två på en skala från ett till fyra. Hotnivåerna är låg, förhöjd, hög och mycket hög.
Bekämpningen av terrorism styrs av en nationell strategi
Statsrådets principbeslut om en nationell strategi för bekämpning av terrorism 2022–2025, som inrikesministeriet berett, styr terrorismbekämpningen och utvecklingen av den i Finland. Genom den nationella strategin bemöts de krav som den föränderliga omvärlden och hotet om terrorism ställer för terrorismbekämpningen.
Strategin stöder ett långsiktigt och omfattande samarbete mellan alla som deltar i bekämpningen av terrorism. Bekämpningen av terrorism och av den våldsbejakande radikalisering och extremism som leder till terrorism tryggar som en del av det internationella säkerhets- och utvecklingssamarbetet Finlands nationella intressen och främjar Finlands och finländarnas säkerhet.
Förebyggande av terrorism syftar till att ingripa i de bakomliggande orsakerna till terrorism. Terroristbrott förebyggs och avslöjas i ett så tidigt skede som möjligt och straffansvaret verkställs. Samhällets funktionsförmåga och att driften återgår till det normala efter ett eventuellt terroristbrott stärks genom beredskap.
Förhindrande av finansiering av terrorism är en viktig del av bekämpningen av terrorism. I februari 2024 godkände statsrådet ett principbeslut om en partiell uppdatering av och en handlingsplan för den nationella riskbedömningen av penningtvätt och finansiering av terrorism. Riskbedömningen och handlingsplanen utgör en helhet som beskriver Finlands nationella uppfattning om riskerna kring penningtvätt och finansiering av terrorism och om de åtgärder som används för att kontrollera dessa.
Internationellt samarbete spelar en viktig roll
Bekämpningen av terrorism förutsätter ett omfattande internationellt samarbete och EU-samarbete.
Finland deltar aktivt i samarbetet inom terrorismbekämpning och i förebyggandet av den våldsbejakande radikalisering som leder till terrorism bland annat i följande forum: FN, EU, Europarådet, OSSE, Nato, den globala koalitionen mot Isis, Europol, Interpol och Eurojust.
Dessutom är Finland part i nästan alla centrala internationella överenskommelser mot terrorism.
Mer information
Sami Nevalainen, Poliisiylitarkastaja
inrikesministeriet, Poliisiosasto, Poliisitoiminnan ohjausyksikkö Telefon:0295488545 E-postadress: [email protected]
Mikko Hirvi, ledande sakkunnig
inrikesministeriet, Poliisiosasto, enheten för internationella frågor Telefon:0295488546 E-postadress: [email protected]