Tutkimus: Ikäihmisten moninaisuutta ei ole huomioitu sosiaali- ja terveyspalveluissa
Vähemmistöryhmiin kuuluvien ikääntyneiden syrjintää sosiaali- ja terveyspalveluissa käsittelevä tutkimus esittää, että ikäihmisillä on paljon syrjintäkokemuksia, mutta ikääntyneet valittavat harvoin kokemastaan syrjinnästä. Tutkimus on osa kansallista syrjinnän seurantajärjestelmää, jota sisäministeriö koordinoi ja jossa kerätään tietoa syrjinnästä Suomessa.
Ikäihmisiä käsittelevässä tutkimuksessa syrjintää tarkastellaan kahdesta näkökulmasta: missä määrin ja millaisena syrjintä tulee viranomaisten tietoon sekä millaisia syrjintäkokemuksia ikääntyneillä on sosiaali- ja terveyspalveluissa.
Tutkimuksen mukaan monet vähemmistöryhmiin kuuluvat ikääntyneet kohtaavat sosiaali- ja terveyspalveluissa ns. esteellisyyteen liittyviä haasteita. Palveluissa ei esimerkiksi ole otettu huomioon, että asiakkaina on henkilöitä, joilla on erityisiä asioinnin ja tiedon saannin tarpeita. Esteellisyys liittyy usein tiedonsaantiin, tulkkipalvelujen toimimattomuuteen ja tietotekniikan käyttöön.
Palveluiden esteellisyys on tutkimuksen mukaan vaikuttanut myös siihen, että ikääntyneet eivät aina ole saaneet tietoa siinä muodossa, että se olisi saavuttanut heidät ja he olisivat sen ymmärtäneet. Tällaisia ongelmia on etenkin kielivähemmistöillä ja aistivammaisilla ja kehitysvammaisilla.
Tutkimuksessa todetaan, että sosiaali- ja terveyspalveluissa huomioidaan lähinnä valtaväestön kulttuuri. Sen seurauksena esimerkiksi alkuperäiskansa saamelaiset, romanit ja muslimit kokivat, ettei heidän tapojaan ja käsityksiään osattu ottaa huomioon esimerkiksi palveluasumisessa, kotipalvelussa ja terveydenhuollossa. Haasteena palveluissa nähdään juuri eri ryhmien ja moninaisuuden huomioiminen, eikä esimerkiksi vammaisia henkilöitä tai seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia ajatella olevan asiakkaina.
Tietoa syrjintätutkimuksen toteuttamisesta
Tutkimuksessa tarkoitettuja vähemmistöryhmiä ovat romanit, saamelaiset, vieraskieliset ja ulkomaiden kansalaiset, vammaiset henkilöt, uskonnollisiin vähemmistöihin sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat henkilöt.
Referenssi Oy:n toteuttamaa tutkimusta varten käytiin läpi sosiaali- ja terveysministeriön tutkimusluvalla yhteensä 374 alkuperäistä kanteluasiakirjaa. Lisäksi tutkittiin vähemmistövaltuutetulle tulleet ikääntyneitä ja sosiaali- ja terveyspalveluja koskevat kantelut sekä muiden valvontaviranomaisten kanteluaineistoja.
Empiirisen osan aineistot kerättiin haastattelemalla ikääntyneitä, heidän omaisiaan ja asiantuntijoita. Tutkimuksen tiedonkeruusta tiedotettiin laajasti järjestöjen, internet-sivujen, keskustelupalstojen ja lehti-ilmoitusten avulla. Haastateltaviksi saatiin kaikkiaan 144 ikääntynyttä. Järjestötoimijoita ja vanhustyötä tekeviä haastateltiin yhteensä 47. Omia tarinoita lähetti kuusi ikääntynyttä ja heidän omaistaan.
Tutkimuksella haetaan erityisesti kehittämisehdotuksia siitä, miten syrjintää voitaisiin torjua, vähemmistöjen asemaa sosiaali- ja terveyspalveluiden asiakkaina parantaa ja syrjinnän seurantajärjestelmää kehittää.
Tutustu tutkimukseen: www.intermin.fi/julkaisu/142014
Lisätietoja: ylitarkastaja Nexhat Beqiri, 0295 488 287, toimitusjohtaja Sinikka Törmä, 045 327 6815