Undersökning: Mångfalden bland äldre har inte beaktats inom social- och hälsovårdstjänster
Undersökningen om diskriminering inom social- och hälsovårdstjänster av äldre som hör till minoriteter visar att äldre personer har mycket diskrimineringserfarenheter men de klagar sällan över diskriminering som de utsatts för. Undersökningen är en del av det nationella systemet för uppföljning av diskriminering som samordnas av inrikesministeriet och som samlar information om diskrimineringen i Finland.
Undersökningen som handlar om de äldre dryftar diskrimineringen ur två synvinklar: i vilken utsträckning och form diskrimineringen kommer till myndigheternas kännedom samt hurudana diskrimineringserfarenheter äldre personer har inom social- och hälsovårdstjänster.
Enligt undersökningen utsätts många äldre som hör till minoriteter inom social- och hälsovårdstjänster för utmaningar som gäller olika hinder. Det har exempelvis inte beaktats i tjänsterna att det bland klienterna också finns personer som har särskilda behov av tjänster och information. Hindren ansluter sig ofta till tillgången på information, till att tolktjänsterna inte fungerar eller till användningen av datateknik.
Enligt undersökningen har de äldre på grund av dessa hinder inte alltid fått information i sådan form att den nådde dem och att de förstod den. I synnerhet personer som hör till språkliga minoriteter och personer med sinnesdefekter eller psykiska handikapp stöter på problem av detta slag.
I undersökningen konstateras att det är främst majoritetsbefolkningens kultur som beaktas inom social- och hälsovårdstjänster. Till följd av detta hade exempelvis personer som hör till urfolket samerna, romer och muslimer upplevt att deras seder och uppfattningar inte hade beaktats t.ex. inom serviceboendet, hemservicen eller hälso- och sjukvården. Beaktandet av mångfalden och särdragen hos olika grupper anses vara en utmaning inom social- och hälsovårdstjänster, och man föreställer sig exempelvis inte att det bland klienterna finns handikappade eller klienter som hör till sexuella minoriteter eller könsminoriteter.
Information om genomförande av diskrimineringsundersökningen
De minoriteter som avses i undersökningen är romerna, samerna, personer med främmande språk som modersmål, utländska medborgare, handikappade samt personer som hör till religiösa eller sexuella minoriteter eller könsminoriteter.
Utredningen, som genomfördes av Referenssi Oy, baserar sig på material som samlats in genom att man med forskningstillstånd av social- och hälsovårdsministeriet gick igenom sammanlagt 374 klagomålshandlingar i original. Man gick dessutom igenom sådana klagomål gällande social- och hälsovårdstjänster som äldre personer anfört hos minoritetsombudsmannen samt material från andra tillsynsmyndigheter.
Materialet till den empiriska delen samlades in genom intervjuer med äldre och deras anhöriga samt sakkunniga. Information om insamlingen av forskningsdata spreds effektivt via organisationer, webbsidor, diskussionsforum och tidningsannonser. Sammanlagt 144 äldre personer intervjuades. Dessutom intervjuades sammanlagt 47 personer som jobbar inom organisationer eller äldreomsorgen. Sammanlagt sex äldre och deras anhöriga sände in sina egna berättelser.
Undersökningen syftar i synnerhet till att åstadkomma utvecklingsförslag om hur diskrimineringen kan bekämpas, minoriteternas ställning som klienter inom social- och hälsovårdstjänster förbättras och systemet för uppföljning av diskriminering utvecklas.
Bekanta dig med undersökningen (på finska): www.intermin.fi/publikation/142014
Ytterligare information:
överinspektör Nexhat Beqiri, 0295 488 287
verkställande direktör Sinikka Törmä, 045 327 6815