De reformer inom gränssäkerheten som ingår i regeringsprogrammet
Regeringsprogrammet har som mål att säkerställa Finlands gränssäkerhet i alla situationer. Rysslands anfallskrig mot Ukraina och andra förändringar i den säkerhetspolitiska miljön förutsätter att gränssäkerheten ytterligare stärks.
Gränsbevakningsväsendets befogenheter utvecklas i enlighet med kraven i den säkerhetspolitiska miljön. Gränsbevakningsväsendets tillräckliga resurser, materiel och teknologi säkerställs. Det föreskrivs större möjligheter för Gränsbevakningsväsendet att utnyttja teknik vid upprätthållandet av gränssäkerheten, och regleringen av den tekniska övervakningen utvecklas.
Stängslet vid östgränsen byggs med beaktande av erfarenheterna från pilotfasen och så snabbt som det är ändamålsenligt.
Målet är att myndigheterna ska ha tillräckliga resurser för att bekämpa hybridpåverkan. Regeringen har beredskap att vid behov utöva alla lagstiftningsbefogenheter i situationer som allvarligt äventyrar gränssäkerheten.
Gränsbevakningsväsendet har fått och kommer att få fler befogenheter genom vilka brottsutredningen inom Gränsbevakningsväsendet effektiviseras.
I november 2023 trädde en ändring i kraft enligt vilken tillstånd till teleövervakning vid förhindrande av brott inte i fortsättningen ska begränsas till vissa teleadresser eller viss teleterminalutrustning som är kända vid tidpunkten för ansökan, utan tillstånd söks av och beviljas en person.
Gränsbevakningsväsendet kan också använda datanätsbaserat förtäckt inhämtande av information för att förhindra ett brott för vilket det föreskrivna strängaste straffet är fängelse i minst två år. Med förtäckt inhämtande av information avses kortvarigt inhämtande av information där Gränsbevakningsväsendet kan använda falska, vilseledande eller förtäckta uppgifter. Genom dessa lagändringar fick Gränsbevakningsväsendet motsvarande befogenheter som polisen.
För närvarande bereds lagändringar som gäller en begränsad utvidgning av Gränsbevakningsväsendets undersökningsrätt så att den också ska gälla förundersökning av människohandel och av penningtvätt. När det gäller hemliga metoder för inhämtande av information och hemliga tvångsmedel för att förhindra och utreda brott granskas i synnerhet utvidgningen av befogenheterna att använda teleövervakning, förtäckt inhämtande av information och informationskällor.
Gränsbevakningsväsendets befogenheter när det gäller att stödja beredskapen utvecklas så att de motsvarar kraven i den förändrade säkerhets- och verksamhetsmiljön. Behoven att utveckla lagstiftningen under normala förhållanden sammanhänger särskilt med teknisk övervakning, automatisk identifiering i anslutning till den samt med ingripande i obemannade anordningars färd. Dessutom granskas bland annat gränskontrollmyndigheternas befogenheter medan gränskontrollen vid de inre gränserna gäller och Gränsbevakningsväsendets befogenheter när det gäller att upprätthålla allmän ordning och säkerhet.
Finlands säkerhetspolitiska miljö har förändrats grundligt och riskerna i Gränsbevakningsväsendets verksamhetsmiljö har ökat. Gränsbevakningsväsendet bereder sig på att hantera störningar i gränssäkerheten både på land och till havs, sköta olyckor till havs och övervaka Finlands territoriella integritet.
Gränsbevakningsväsendet ersätter tre föråldrade utsjöbevakningsfartyg med två nya utsjöbevakningsfartyg i Turva-klassen. I och med de nya fartygen kan färdigheterna höjas till den nivå som Gränsbevakningsväsendets uppgifter och verksamhetsmiljö förutsätter. Fartygen stöder också många andra myndigheters viktiga arbete till havs och i skärgården.
Gränsbevakningsväsendet planerar också att ersätta Dornier-spaningsplanen med två nya kombinationsflygplan. Nya kombinationsflygplan med högre prestanda förbättrar avsevärt Finlands gränssäkerhet och övervakningen av den territoriella integriteten.
Gränsbevakningsväsendets mål är att i fortsättningen i allt högre grad utnyttja modern teknik i sina centrala lagstadgade uppgifter, till exempel gränsövervakningen och upprätthållandet av gränssäkerheten och gränsordningen.
Syftet med och användningsområdet för Gränsbevakningsväsendets tekniska övervakning utvidgades genom en lagändring som trädde i kraft den 5 juli 2024. Numera har Gränsbevakningsväsendet också befogenhet att bedriva radioteknisk övervakning. Med radioteknisk övervakning avses rätt att observera, lokalisera, identifiera, specificera och följa radiofrekventa elektromagnetiska vågor och radioutrustning.
Syftet med lagändringarna är att möta de krav som förändringarna i omvärlden ställer och reagera på till exempel situationer där migration utnyttjas som ett verktyg för hybridpåverkan. Målet är att skapa en lägesbild för inriktning av Gränsbevakningsväsendets operativa verksamhet och till stöd för beslut som gäller gränssäkerheten.
Finland förbereder sig på omfattande påtryckningar som bland annat länderna i Östeuropa har upplevt under de senaste åren. Stängslet effektiviserar vår gränsövervakning här och nu. Det stöder på ett betydande sätt hanteringen av störningar vid gränsen.
Ett fysiskt stängsel är i praktiken nödvändigt i situationer med instrumentaliserad eller omfattande olaglig inresa. Stängslet minskar också Finlands beroende av den ryska gränsbevakningens effektivitet.
Vid inrikesministeriet pågår ett lagprojekt för att bekämpa instrumentalisering av inresa och stärka gränssäkerheten. I projektet bereds lagändringar med hjälp av vilka man effektivt kan bekämpa påtryckningar mot Finland som sker i form av instrumentaliserad inresa samt stärka gränssäkerheten. Lagändringarna ska skydda den nationella säkerheten mot hot som riktas mot den.
Tidsplan och mål för de åtgärder som hänför sig till gränsäkerhet
I tabellen har vi samlat regeringens viktigaste projekt som hänför sig till gränssäkerhet samt information om tidtabellen och målen för dem.
Åtgärd | Tidsplan | Mål |
---|---|---|
Utnyttjande av teknik i upprätthållandet av gränssäkerheten | Stadfäst den 28 juni, lagarna trädde i kraft den 5 juli 2024. | Målet är att öka användningen av modern teknik vid gränsövervakningen och upprätthållandet av gränssäkerheten. |
Översyn av lagen om brottsbekämpning inom Gränsbevakningsväsendet | På remiss den 29 oktober - den 10 december 2024. Avsikten är att regeringens proposition lämnas till riksdagen våren 2025. | Målet är att förbättra förutsättningarna för bekämpning av brott som ska undersökas av Gränsbevakningsväsendet. |
Tryggande av Gränsbevakningsväsendets personalresurser | Lagarna stadfästes den 17 maj 2024 och de trädde i kraft den 16 juni 2024. | Målet är att trygga Gränsbevakningsväsendets funktionsförmåga och att flexibelt utnyttja personalresurserna i olika störningssituationer under normala förhållanden. |
Översyn av Gränsbevakningsväsendets befogenheter när det gäller att stödja beredskapen | Regeringsproposition under höstsessionen 2025 | Målet är att utveckla Gränsbevakningsväsendets befogenheter när det gäller att stödja beredskapen så att de motsvarar den förändrade säkerhets- och verksamhetsmiljön. |
Bekämpning av instrumentalisering av inresa samt stärkande av gränssäkerheten | Lagen stadfästes den 16 juli 2024 ja den trädde i kraft den 22 juni 2024. Lagen gäller i ett år. | Målet är att effektivt bekämpa påtryckningar mot Finland som sker i form av instrumentalisering av inresa och att stärka gränssäkerheten. |