Cyberbrottslighet överskrider gränserna på nätet
Med cyberbrottslighet avses brott som sker på nätet eller som utnyttjar datanät. En allt större andel av de brott som polisen får kännedom om begås i datanät eller informationssystem eller med hjälp av dessa.
Datanätsbundna brott riktar sig mot datanät och informationssystem. Sådana gärningar är till exempel störningar i informationssystem, såsom överbelastningsangrepp och dataintrång. Datanätsstödda brott använder datanät eller informationssystem som en del av brottet.
Cybermiljön utnyttjas brett inom brottsligheten
Dataintrång och identitetsstölder är framträdande bland de brott som kommer till polisens kännedom. Antalet identitetsstölder har mångdubblats under de senaste åren, och dessa är oftast kopplade till olika former av betalningsmedelsbedrägerier.
Många former av brottslighet – såsom terrorism, människohandel, sexuellt utnyttjande av barn och narkotikahandel – har i allt högre grad flyttat ut på nätet eller använder nätet som hjälpmedel.
Onlinemiljöer har ökat möjligheterna att begå sexuella övergrepp mot barn och unga. Många former av it-relaterade brott orsakar allvarlig skada för offren.
När det gäller traditionell brottslighet, till exempel bedrägerier och narkotikabrott, har datanät också fört med sig nya sätt att begå brott. Cyberbrottslighet är i allt högre grad också kopplad till organiserad brottslighet.
Cyberbrottsligheten berör hela samhället
Cyberbrott är ofta internationella till sin natur. Brott som begås på nätet överskrider i många fall de nationella gränserna eftersom de till skillnad från många traditionella brott saknar fysiska begränsningar. Således spelar det i princip ingen roll var eller hur långt ifrån varandra gärningsmannen och offret befinner sig.
Kriminella strävar ofta efter att dra nytta av den tekniska utvecklingen, exempelvis teknik baserad på AI.
Den ökande mängden cyberbrott och den snabba utvecklingen av nya hot påverkar hela samhället. Allvarlig cyberbrottslighet kan äventyra samhällets vitala funktioner, hota den nationella säkerheten eller i övrigt orsaka omfattande störningar i samhället.
Mer information
Tiina Ferm, lagstiftningsråd
inrikesministeriet, Poliisiosasto, Poliisitoiminnan ohjausyksikkö Telefon:0295488352 E-postadress: fornamn.efternamn@gov.fi
Nyheter
Utredning: Finlands cybersäkerhet bör utvecklas målmedvetet och myndigheternas samarbete och processer förbättras ytterligare
Finland och Sverige samarbetar brett och mångsidigt inom beredskapsfrågor
Tilläggsfinansiering för gränsövervakning, ersättning till kommunerna för kostnaderna för mottagandet av ukrainska flyktingar
Läs mera
- Cybersäkerhet
- Strategi för cybersäkerheten i Finland 2024–2035Länk till en annan webbplats
- Cybersäkerhetscentret | TraficomLänk till en annan webbplats
- Cyberbrottslighet | PolisenLänk till en annan webbplats
- European Cybercrime Centre | EuropolLänk till en annan webbplats
- Cybersäkerhet | EULänk till en annan webbplats