Tryggande av verksamheten vid skjutbanorna
Ett mål i regeringsprogrammet är att trygga verksamheten vid Finlands skjutbanor och främja inrättandet av nya skjutbanor. Inrikesministeriet har tillsatt ett projekt för att granska metoder för tryggande av verksamheten vid skjutbanorna samt lagstiftningen och smidigare miljötillståndsprocesser.
Ett av målen i regeringsprogrammet är att det ska finnas cirka 1 000 utomhusskjutbanor före utgången av decenniet. Tyngdpunkten ligger på ett tillräckligt antal banor för gevärsskytte och funktionellt skytte i hela landet.
Projektets mål är att
- göra en internationell jämförelse av lagstiftningen och miljötillståndsprocesserna i jämförelseländerna i EU
- föreslå metoder för att trygga verksamheten vid Finlands skjutbanor samt främja inrättandet av nya skjutbanor
- lägga fram förslag till smidigare miljötillståndsprocesser
- bedöma och genomföra de lagstiftningsändringar som behövs.
I arbetet beaktas de regionala behoven och behoven hos olika användargrupper, till exempel centrala försvars-, reservist-, sportskytte- och jaktorganisationer samt myndigheter.
Beredningen
Projektets mandat är den 1 juni 2024–30 september 2025.
Frågor och svar
-
Antalet skjutbanor riskerar att minska betydligt om ingenting görs. Skjutbanorna finns på olika håll i Finland och är geografiskt ojämnt fördelade.
Civila skjutbanor upprätthålls vanligen av jaktvårdsföreningar, jaktföreningar, privatpersoner, föreningar eller företag. Dessutom har Försvarsmakten egna skjutbanor.
Civila skjutbanor används ofta gemensamt av olika användargrupper, både personer med skytte som hobby och myndigheter. Övandet förutsätter ett tillräckligt nätverk av skjutbanor. Skjutbanorna är också trygga platser för att öva sport- eller hobbyskytte.
-
I Finland finns det cirka 670 skjutbanor som förvaltas av andra än Försvarsmakten. Antalet banor har minskat klart under de senaste årtiondena. Ännu på 1990-talet fanns det uppskattningsvis 2 000–2 500 skjutbanor i Finland.
-
Antalet anses vara ett minimum för att olika användargruppers behov ska kunna tryggas på ett hållbart sätt. Läget i fråga om skjutbanorna har tidigare behandlats bland annat i statsrådets utredning till riksdagen om läget i fråga om skjutbanorna i Finland (2022), som försvarsministeriet utarbetat.
-
Verksamheten vid skjutbanorna kräver i regel miljötillstånd eftersom skjutbanorna är förknippade med miljökonsekvenser. I projektet granskas metoder för att göra miljötillståndsprocesserna smidigare.
För att få miljötillstånd krävs att verksamhetsutövaren har särskild kompetens när det gäller att ansöka om tillstånd samt ekonomiska resurser. Processen för beviljande av tillstånd är vanligen lång.
-
Ett mål i regeringsprogrammet är att trygga verksamheten vid skjutbanorna och ett tillräckligt antal skjutbanor i hela landet. De regionala behoven beaktas i utredningsarbetet för projektet.
-
Med tanke på trygg vapenhantering är det viktigt att antalet skjutbanor med tillstånd är tillräckligt. Dessutom ger skjutbanorna möjlighet att rikta tillsynen till platser där man i regel övar.
Det krävs tillstånd för att anlägga och upprätthålla en skjutbana. Att trygga säkerheten är centralt när det gäller förutsättningarna för beviljande av tillstånd. När det gäller skjutbanor är Polisstyrelsen tillståndsmyndigheten.
Syftet med lagen om skjutbanor är att främja ett tryggt hobbyskytte, säkerheten på skjutbanor och i omedelbar närhet av dem samt en planmässig utveckling av ett nätverk av skjutbanor i varje landskap. I lagen föreskrivs det om att anlägga, driva och övervaka skjutbanor och om rättigheterna för dem som driver skjutbanor.
Nyheter
Inrikesministeriet tillsätter ett projekt för att trygga verksamheten vid skjutbanorna
Mer information
Seppo Sivula, Poliisitarkastaja
inrikesministeriet, Poliisiosasto, Poliisitoiminnan ohjausyksikkö Telefon:0295488591 E-postadress: [email protected]