Minderåriga skyddas mot spelproblem, marknadsföring av penningspel begränsas, nya sätt för att ingripa i olaglig spelverksamhet börjar utnyttjas
Minderåriga ska skyddas mot spelproblem på ett effektivare sätt än tidigare. I samband med ändringen av lotterilagen i början av oktober får penningspel en allmän nedre åldersgräns på 18 år. Till skillnad från andra penningspel höjs den gällande åldersgränsen på 15 år för spelautomater till 18 år först den 1 juli 2011.
Ansvaret för övervakningen av åldersgränsen hör förutom till penningspelssammanslutningarna även till ombud och t.ex. sådana livsmedelsaffärer och kiosker där det finns spelautomater. För alla gäller att försummelse att övervaka åldersgränsen kan leda till straffrättsligt ansvar.
Marknadsföringen av penningspel begränsas. Marknadsföring av penningspel får inte riktas till minderåriga och den får inte framställa rikligt spelande på ett positivt sätt. En penningspelssammanslutning som fått penningspelstillstånd får marknadsföra penningspel och penningspelssammanslutningen om det sker på ett ansvarsfullt sätt och i syfte att styra efterfrågan till spel som är tillåtna i Finland.
Marknadsföring av spel som är förenade med en särskild risk för spelproblem, t.ex. vadhållningsspel och de flesta spelautomater, förbjuds på andra ställen än i särskilda spelsalar, kasinon och på travbanor. Trots marknadsföringsförbudet är det också när det gäller spel som är förknippade med en särskild risk för spelproblem tillåtet att ge information om spelobjekt, spelplatser, spelvillkor, spelavgifter, sannolikheten att vinna och vinster.
Polisstyrelsen får nya sätt att ingripa i olaglig spelverksamhet
Polisstyrelsen för nya behörigheter att ingripa i olaglig spelverksamhet samt felaktig marknadsföring av laglig spelverksamhet. I Finland kan penningspel anordnas och marknadsföras lagligt endast av en part som fått penningspelstillstånd, dvs. Veikkaus Ab, Penningautomatföreningen och Fintoto Ab. Utländska penningspelbolag får inte anordna eller marknadsföra sina spel i Finland.
- Regeringens linje i penningspelfrågan är tydlig. Finland vill stärka monopolsystemet, eftersom det är det effektivaste sättet att förebygga spelproblem och eventuell brottslighet förknippad till penningspel och att övervaka penningspelsverksamheten.
- Budskapet till andra än de penningspelssammanslutningar som fått penningspelstillstånd av statsrådet är tydligt: Penningspel får endast anordnas med tillstånd av statsrådet, sade inrikesminister Anne Holmlund i Helsingfors idag den 29 september vid fyra ministeriers gemensamma presskonferens om ändringen av lotterilagen.
Enligt Holmlund har Internet blivit en betydande kanal för förmedling av penningspel.
- Internet har gjort det möjligt att spela i snabb takt utanför den sociala kontrollen av närmiljön. Att spela på nätet kan innebära en särskild risk för spelproblem, men å andra sidan är det möjligt att övervaka spelandet och anordnande av nätspel på nya sätt. Spelaren kan själv sätta gränser för sitt spelande, men även en ansvarsfull penningspelssammanslutning eller myndigheterna kan begränsa spelandet, sade Holmlund.
Polisstyrelsen har till uppgift att övervaka att lotterilagen och konsumentskyddslagen följs vid marknadsföringen av penningspel. Penningspelssammanslutningarna ska varje år ge inrikesministeriet och Polisstyrelsen en rapport om hur penningspel har marknadsförts.
I lotterilagen som träder i kraft i början av oktober finns bestämmelser om att förbjuda anordnande av olagligt penningspel och lagstridig marknadsföring av lagligt penningspel samt om att förelägga vite för att ge eftertryck åt förbuden. Förbud och vite kan föreläggas av Polisstyrelsen. Förbudet kan riktas mot penningspelssammanslutningarna själva samt ombud, dem som upplåtit lokal för penningspel och de instanser som marknadsför penningspelen.
Lagen innebär att lotteriförseelser i samband med penningspelsverksamhet börjar dömas med strängare straff som penningspelsbrott.
Social- och hälsovårdsministeriet stärker förebyggandet av spelproblem
Ett viktigt mål med den finländska penningspelspolitiken är att förebygga spelproblem. I den nya lotterilagen utvidgas och preciseras social- och hälsovårdsministeriets uppgift när det gäller att förebygga spelproblem och utveckla vården av personer med spelproblem. Enligt omsorgsminister Paula Risikko ligger den ökade oron för riskerna med penningspel bakom ändringen. I synnerhet barn och unga ska skyddas mot spelproblem tack vare åldersgränsen på 18 år som fastställs i den nya lagen.
Social- och hälsovården och de som arbetar med unga ska få bättre beredskap att identifiera, förebygga och sköta spelproblem. För detta syfte har man producerat t.ex. webbkurser och utbildningsmaterial. Det är mycket svårt att förebygga problem som beror på penningspel. I arbetet behövs omfattande samarbete såväl mellan myndigheter och lagliga spelsammanslutningar som mellan myndigheter och frivilligorganisationer.
Inom social- och hälsovårdsministeriets förvaltningsområde har det centrala ansvaret att både följa upp och utveckla förebyggandet och vården av spelproblem getts till Institutet för hälsa och välfärd.
- Den nyligen öppnade Spelkliniken i Helsingfors är ett bra exempel på hur vården av personer med spelproblem har utvecklats. Spelkliniken erbjuder och utvecklar tjänster med låg tröskel för problemspelare och deras anhöriga. Spelkliniken är också ett utmärkt exempel på samarbetet mellan social- och hälsovårdsministeriet, Institutet för hälsa och välfärd, organisationer och lagliga spelsammanslutningar, sade minister Risikko.
Avkastning av penningspel till det gemensamma bästa
- En slags extra vinstklass i monopolsystemets spel är att de spelade pengarna går tillbaka till samhället och det gemensamma bästa, sade kultur- och idrottsminister Stefan Wallin.
T.ex. Veikkaus avkastning används i sin helhet för att stödja konst, idrott, vetenskap och ungdomsarbete. Undervisnings- och kulturministeriet delar via budgeten ut medel från Veikkaus avkastning enligt den av riksdagen stiftade lagen om fördelningen av tipsvinstmedel: 38,5 procent av avkastningen går till konst, 25 procent till idrott, 17,5 procent till vetenskap och 9 procent till ungdomsarbete. Om användningen av återstående 10 procent beslutas separat.
Förmånstagare inom konsten är t.ex. utövare av olika konstarter, museer, teatrar, opera och musikevenemang. Med tipsvinstmedel för idrotten stöder man bl.a. byggande av idrottsplatser, idrottsorganisationer, idrottsforskning och barns och ungas idrott. Den viktigaste förmånstagaren inom vetenskapen är Finlands Akademi, som årligen finansierar hundratals forskningsprojekt. Merparten av stödet för ungdomsarbete riktas till frivilligorganisationer och fritidsverksamhet för unga.
- I fjol fick ca 2800 organisationer, förbund, inrättningar och enskilda utövare tipsvinstmedel. Den "pott" som delades ut till dem var i genomsnitt 9miljoner euro i veckan, dvs. över 460 miljoner euro, sade Wallin.
- Den samhälleliga betydelsen av ungdomsarbete som främjar kultur, idrott och stärkt samhörighet har ökat under de senaste åren. Denna fina trend får inte brytas.
Enligt Wallin är det ytterst viktigt att fortsätta använda tipsvinstmedlen på ett ansvarsfullt sätt även nästa valperiod, så att avkastningen från penningspelbolaget oavkortat går till exakt det ändamål som den är avsedd för.
År 2011 uppskattas tipsvinstmedlen uppgå till ca 486 miljoner euro. I nästa års budgetförslag täcker tipsvinstmedlen 99,6procent av idrotten, 79,1procent av ungdomsarbetet och 50,5procent av konsten.
Avkastningen av totospel går till främjande av hästuppfödning och hästsport
Penningspelstillstånd för anordnande av totospel har beviljats till Fintoto Ab. Avkastningen av totospel används enligt lotterilagen för främjande av hästuppfödning och hästsport. Totalomsättningen för totospel år 2009 var ca 203 miljoner euro, av vilket avkastningen var ca 8,3 miljoner euro.
I Finland ordnas travtävlingar nästan varje dag på året. Vid alla Tototrav finns en officiell övervakare som övervakar spelen. Den officiella övervakaren förordnas av Polisstyrelsen och utför uppgiften under tjänsteansvar. Övervakarens uppgift är att se till att de fastställda spelreglerna följs och att inga oegentligheter sker.
Ändringsförslagen från den andra fasen av lotterilagen till riksdagen på hösten
Det finländska penningspelssystemet utvecklas märkbart genom att lotterilagen revideras i två faser. Avsikten är att överlämna ändringsförslagen från den andra fasen av revideringen av lotterilagen till riksdagen denna höst. I den andra fasen är avsikten att övergå från det eventuella koncessionssystemet för de etablerade aktörerna till ett system med lagstadgade ensamrätter.
I praktiken innebär detta att Veikkaus Ab, Penningautomatföreningen och Fintoto Ab blir nämnda i lagen. Samtidigt ska myndigheternas styrning av dessa penningspelssammanslutningar stärkas.
Närmare information om revideringen av lotterilagen: www.intermin.fi/svenska/revidering_lotterilagen
Närmare information: statssekreterare Antti Pelttari, inrikesministeriet, 050357 7194 (lotterilagen), lagstiftningsdirektör Kimmo Hakonen, inrikesministeriet, 071878 8280 (lotterilagen, övervakning av åldersgränsen, övervakning av marknadsföringen och ingripande i olaglig spelverksamhet), konsultativa tjänstemannen Kari Haavisto,social- och hälsovårdsministeriet, 040 746 5955 (förebyggande och vård av spelproblem), lantbruksöverinspektör Tauno Junttila, jord- och skogsbruksministeriet,09 1605 4239, 0400 858 239