Etno: Yttrandefrihet ingen täckmantel för kränkning av mänskliga rättigheter
Ritva Viljanen, ordförande för Delegationen för etniska relationer, betonar att en mångsidig migrationsdiskussion kan föras inom gränserna för yttrandefrihet. En undersökning, som i dag publicerats på Etno Forum, visar dessutom att migrationsfrågan behandlas i en allt bredare utsträckning i både traditionella och sociala medier.
"Det är bra att migration diskuteras, men rasistiskt språkbruk och hot kan inte anses vara konstruktivt. Yttrandefrihet, liksom de andra grundläggande fri- och rättigheterna och mänskliga rättigheterna, grundar sig på människovärdets okränkbarhet. Ett konstruktivt sätt att diskutera innebär att frågor behandlas utan att människogrupper brännmärks och enskilda personers människovärde kränks", konstaterar Etnos ordförande Viljanen. Samtidigt uppmanar hon kandidaterna som förbereder sig inför kommunalvalen till ansvarsfull diskussion.
I forskningscentralen COMET vid Tammerfors universitet har undersökningen Maahanmuutto, media ja eduskuntavaalit (ung. Migration, medierna och riksdagsval) färdigställts, som blickar tillbaka på migrationsdiskussionen under riksdagsvalet 2011. Enligt utredningen skärptes migrationsdiskussionen ytterligare i Finland under tiden före riksdagsvalet 2011. Även hattal och rasism framhävdes som betydande nyhets- och diskussionsämnen.
Undersökningen visar att journalismen i Finland nuförtiden tillåter en allt mer kritisk tonfall i migrationsdiskussionen. Dessutom har man lärt sig att identifiera problemen som förknippas med hattal och överväga deras konsekvenser.
Extremiströrelser i publiciteten
Delegationen för etniska relationer publicerade sju teser för ansvarsfull migrationsdiskussion vid Etno Forum. I sina teser framhäver Etno betydelsen av att moderera diskussionsspalter, men utmanar samtidigt alla finländare att stå för sitt ord och delta i webbdiskussioner under eget namn.
Enligt undersökningen som Tammerfors universitet gjort spelar nätet nuförtiden en viktig roll i den offentliga migrationsdiskussionen. Den har samtidigt lyft fram rasismen, som tidigare varit ett mer tabubelagt ämne i medierna. Under undersökningsperioden rapporterades många hot eller rasistiskt språkbruk, som ursprungligen publicerats på nätet, i de stora medierna. Nyheterna väckte i sin tur rikligt med kommentarer och diskussioner såväl i traditionella som sociala medier.
En annan ändring är att publiciteten nuförtiden ger plats för företrädare för extremiströrelser. Exempelvis deltog medlemmar i föreningen Suomen Sisu i diskussioner som sändes i tv före riksdagsvalet. Undersökningen konstaterar att invandringsfientliga grupper har motiverat sitt aggressiva skrivande på nätet med att de stora medierna inte tillåter kritik mot migrationspolitiken. Enligt undersökningen har det åtminstone under de senaste åren inte funnits anledning till ett sådant påstående.
Närmare information: Ordförande för Delegationen för etniska relationer Ritva Viljanen, 071 878 8204 Forskare: Mari Maasilta, tfn +256 774 390 028 774 390 028, [email protected], Susanna Vehmas, forskningscentralen COMET, tfn 040 1901 367, [email protected], Paula Haara, forskningscentralen COMET, tfn 03 3551 4074, [email protected]
Boken Maahanmuutto, media ja eduskuntavaalit i anslutning till undersökningen. Tampere University Press, 2012. http://granum.uta.fi