Inrikesminister Päivi Räsänen: Nödcentralskretsarna och de nya nödcentralernas placeringsorter ändras inte
Inrikesminister Päivi Räsänen har idag den 3 november meddelat att riktlinjen är att nödcentralskretsarna och de nya nödcentralernas placeringsorter inte ändras. Regeringspartiernas ordföranden kom överens om denna riktlinje under sina diskussioner om nödcentralsreformen.
I regeringsprogrammet konstateras det att det bör undersökas hur nödcentralsreformen fungerar med tanke på säkerheten och den regionala jämlikheten samt ur personalens synvinkel. Minister Räsänen har undersökt reformen genom att gå igenom de grunder utifrån vilka den förra regeringen fattade beslut om antalet nödcentralskretsar. Hon har också undersökt nödcentralernas placeringsorter genom att gå igenom grunderna för besluten om placeringsorterna.
- Slutresultatet är att nödcentralsreformen redan har gått så långt att det inte är möjligt att upphäva den eller ändra den utan betydande utgifter. Utöver Nödcentralsverket berör reformen ett omfattande myndighetsnätverk, inbegripet moderniseringen av myndighetsradionätet tillsammans med räddnings-, polis- samt social- och hälsovårdsmyndigheterna samt Gränsbevakningsväsendet. Också det alternativet att man skulle fortsätta enligt den gamla modellen är helt uteslutet. Att upprätthålla nuvarande system skulle öka kostnaderna med flera miljoner euro.
- Dessutom är nödcentralernas nya informationssystem planerat och beställt till sex nödcentraler. Att ändra antalet centraler mitt i reformen skulle också kunna äventyra produktionen av nödcentralstjänster, säger Räsänen.
Målet med nödcentralsreformen är att trygga jämlika och högklassiga tjänster för befolkningen och de myndigheter som använder nödcentralstjänster i hela landet, fördela personalens arbetsbelastning jämnare och därmed förbättra orken i arbetet samt förbättra nödcentralernas funktionssäkerhet och kristolerans genom att sammankoppla dem i nätverk och förenhetliga verksamhetsmodellerna. Reformen innebär också att servicenivån förbättras på båda nationalspråken och att Nödcentralsverkets verksamhet anpassas till den givna budgeten.
Kouvolas nödcentralverksamhet läggs ned i slutet av 2012
I anslutning till nödcentralsreformen beslöt man i mars 2010 att nödcentralstjänsterna i Östra och Sydöstra Finland koncentreras till Kuopio i slutet av 2012. Nödcentralerna i S:t Michel och Joensuu läggs ned. Enligt ett tidigare beslut skulle den nödcentral som placeras i Kuopio ansvara för nödcentralsverksamheten i området och en central som sköter Nödcentralsverkets specialuppgifter förbli i Kouvola.
- Efter grundliga utredningar har Nödcentralsverket inte hittat några specialuppgifter som rör nödcentralsverksamheten för centralen i Kouvola, konstaterar minister Räsänen.
Eftersom det tidigare beslutet måste ändras har man enligt Räsänen kommit överens om att placera den allmänna rådgivningstjänst som beretts under ledning av finansministeriet i Kouvola samtidigt som Kouvola nödcentrals verksamhet läggs ned. På så sätt får personalen möjlighet att också söka sig till nya uppgifter inom staten.
Enligt Räsänen förutsätter god arbetsgivarpolitik att beslut som rör personalen fattas i god tid. I S:t Michel och Joensuu nödcentralsverk har man redan inlett åtgärder för omplacering av de anställda.
- Det är bra att Kouvolas öde nu är avgjort, så att personalen i Kouvola får samma möjligheter att söka sig till nya uppgifter som de andra nödcentralsanställda i regionen, säger Räsänen.
- Personalen i Kouvola nödcentral är mycket kompetent och yrkeskunnig. Deras arbetsinsats behövs även i framtiden antingen i Kuopio eller i andra nödcentraler. Jag hoppas att så många som möjligt fortsätter att arbeta vid Nödcentralsverket, säger Räsänen.
Regelbundna rapporter om nödcentralsreformen
Enligt regeringsprogrammet kommer man att regelbundet följa hur nödcentralsreformen går framåt. Under inrikesministeriets ledning kommer man att tillsätta en uppföljningsgrupp som blir klar med sitt bedömningsarbete under 2013. I bedömningen fokuserar man i första hand på kvaliteten av och sakkunskapen och funktionssäkerheten inom nödcentralsverksamheten.Statsrådet beslutade den 21 januari 2010 att Finland delas in i sex nödcentralskretsar. Den nya kretsindelningen utarbetades för att infria befolkningens och myndigheternas förväntningar på servicenivån. Den 9 mars 2010 beslöt inrikesministeriet om placeringsorterna för nödcentralerna i de nya krestarna.
Enligt inrikesministeriets riktlinjer bygger man inga nya lokaler i samband med nödcentralsreformen, utan nödcentralerna placeras i de nödcentralslokaler som redan används och som bäst lämpar sig för de nya, större nödcentralerna. En utgångspunkt har varit att ändringarna i lokalerna inte får orsaka betydande utgifter.Nödcentralsverket har fört nödcentralsreformen framåt enligt ministeriets riktlinjer. Helsingfors nödcentrals funktioner har redan överförts till Kervo till samma lokaler som Östra och Mellersta Nylands nödcentral. Nödcentralstjänsterna i Norra Finland och Lappland sköts från ett ställe i Uleåborg från och med den 8 november 2011.Nödcentralsverkets vision är att det senast 2015 finns ett enhetligt, nätverksbaserat och pålitligt nationellt Nödcentralsverk i Finland, och att verket som den första länken utan dröjsmål och professionellt svarar på hjälpbehov.Närmare information om nödcentralsreformen finns på adressen www.intermin.fi/svenska/nodcentralsverksamhet.
Närmare information: specialmedarbetare Niklas Andersson, 050559 7156