Beredning av lagstiftningen om den civila och militära underrättelsen inleds
Regeringen beslutade vid sitt strategimöte den 20 augusti att inleda beredningen av lagstiftningen om den civila och militära underrättelsen.
Bakgrunden till lagstiftningsprojektet har skrivits in i regeringsprogrammet. De ökande riskerna och de nya hot som gäller Finland kräver beredskap och förberedelser av ett nytt slag av hela samhället. I regeringsprogrammet föreslås det att underrättelse utomlands och datatrafikspaning ska basera sig på lagstiftning. Samtidigt framhävs det att tillgodoseendet av de grundläggande fri- och rättigheterna och de mänskliga rättigheterna ska beaktas vid beredningen.
Regeringen fastställde att inrikesministeriet och försvarsministeriet ska utreda vilka alternativa metoder som finns för inhämtande av information och inleda beredningen av lagstiftningen om den civila och militära underrättelsen. Justitieministeriet ska vidta åtgärder för att inom ramen för Finlands internationella människorättsplikter se över grundlagen så att det, då de förutsättningar som anses vara nödvändiga uppfylls, genom lag kan bestämmas om sådana begränsningar i skyddet för förtroliga meddelanden som är nödvändiga med hänsyn till den nationella säkerheten.
Kommunikationsministeriet, justitieministeriet, försvarsministeriet och inrikesministeriet har i samarbete kommit överens om hur projekten framskrider. I praktiken inleds projekten med att man tillsätter tre beredande arbetsgrupper. Inrikesministeriet leder projektet för civil underrättelse, försvarsministeriet projektet för militär underrättelse och justitieministeriet projektet för eventuell ändring av grundlagen. Det är fråga om separata projekt men beredningen ska ske i ett nära samarbete. Det har ännu inte beslutats om arbetsgruppernas mandatperiod men det torde reserveras ca ett och ett halvt år för beredningen.
I lagstiftningsprojekten ska man ta hänsyn till det betänkande som lämnades av den arbetsgrupp för en informationsanskaffningslag som försvarsministeriet under den förra regeringsperioden tillsatte, samt dess bilagematerial. Arbetsgruppen bedömde hur Finlands nationella lagstiftning bör utvecklas i den förändrade säkerhetsmiljön och utredde säkerhetsmyndigheternas verksamhetsförutsättningar och befogenheter som gäller inhämtande av information samt vilka utvecklingsbehov de har. Arbetsgruppen konstaterade dessutom att det inte utan att ändra grundlagen verkar vara möjligt att genom lag bestämma om datatrafikspaning i underrättelsesyfte, eventuellt med undantag för underrättelse som endast riktas mot datatrafiken i en främmande stat.
Ytterligare information ges av:
- lagstiftningsdirektören för polisavdelningen Katriina Laitinen, inrikesministeriet, tfn 0295 488 559
- lagstiftningsdirektör Hanna Nordström, försvarsministeriet, tfn 0295 140 600
- lagstiftningsdirektör Sami Manninen, justitieministeriet, tfn 0295 150 318
- kommunikationsrådet Olli-Pekka Rantala, kommunikationsministeriet, tfn 050 344 3400