Representanter för religiösa samfund undertecknade ett uttalande för samhällsfreden
Inrikesministeriet och undervisnings- och kulturministeriet informerar
Representanterna för kristna, judar samt shia- och sunnimuslimer undertecknade i dag ett gemensamt uttalande för samhällsfreden. Diskussionsmötet som föregick undertecknandet öppnades av inrikesminister Paula Risikko.
- Finland är fortfarande ett lugnt och tryggt land. De samhälleliga motsättningarna och spänningarna samt antalet hatinlägg och hatbrott har dock ökat. Det finns en stor risk för att vi vänjer oss vid hatretoriken och den blir "normal", säger Risikko.
Genom uttalandet vill religionssamfunden visa att olika religiösa samfund kan samexistera. Undertecknarna vill i sina samfund agera mot våld och hatretorik och för samhällsfred.
En av vår tids grundläggande frågor är att mötena mellan religioner, kulturer och olika befolkningsgrupper är konstruktiva och fredliga. En större kulturell mångfald berikar och utmanar det finländska samhället på ett nytt sätt. Det är vår styrka att Finland ligger mellan öst och väst.
För att eliminera misstankar räcker det enligt uttalandet inte att man tolererar den andra. Med tanke på det finländska samhället är det viktigt att individer eller hela gemenskaper inte lämnas utanför samhället och att man inte heller låter dem ställa sig utanför samhället. Ett välmående och framgångsrikt Finland behöver en insats från alla som bor här.
Religionerna är en resurs för samhället
Religionerna har en viktig uppgift i fråga om att upprätthålla och främja samhörighet. Vår religionsfrihet som varat i nästan hundra år understryker likabehandling, ömsesidig respekt och samarbete. Det är en bra utgångspunkt för en dialog mellan religioner och åskådningar och garanterar religionsfred för alla.
Det blir allt viktigare med religionsundervisning och religiös läskunnighet. Bristen på kunskap kan leda till missbruk av religioner både inom och utanför dem. I bästa fall förebygger undervisningen i egen religion extremtänkande, stärker sund identitet och ökar förståelsen för andra religioner. En sund religiös identitet främjar inte radikalisering utan förhindrar den. Religionerna är inte ett hot utan en resurs för samhället.
Undervisnings- och kulturministeriet delar på hösten ut statsunderstöd för att främja dialogen mellan religionerna. Att främja dialogen mellan religionerna är en del av ministeriets handlingsprogram Meningsfullt i Finland som är ett program för förebyggande av hatretorik och rasism samt främjande av delaktighet i samhället.
Ytterligare information:
Tarja Mankkinen, utvecklingschef, inrikesministeriet, tfn 0295 488 370, [email protected],
Atik Ali, ordförande, Religionernas samarbete i Finland - RESA-forumet, tfn 0400 680 264, [email protected],
Joni Hiitola, äldre regeringssekreterare, undervisnings- och kulturministeriet, tfn 0295 330 108, [email protected]