Paikallispoliisin ulkoisen tiedottamisen kehittämishanke

SM0247:00/25/02/2000 Projekt

Hankkeen esitykset tulee laatia niin, että niitä voidaan hyödyntää siirryttäessä uuteen hätäkeskusjärjestelmään. Esityksen tulee kattaa myös sellaiset tilanteet, jossa ulkoisessa tiedottamisessa on mukana paikallispoliisin lisäksi myös poliisin valtakunnallisia yksiköitä tai poliisin yhteistyökumppaneita. Hankkeesta tuotetaan väliraportti 30.9.2000 mennessä. Väliraportin perusteella kokeillaan erilaisia tiedotuskäytäntöjä ja teknisiä ratkaisuja jollain poliisin hälytysalueella tai tulevan hätäkeskusjärjestelmän mukaisella hälytysalueella. Pilottialueita voi olla myös useampia. Hankkeen määräaika on 30.6.2001, jolloin hankkeen tulee jättää loppuraportti.

Projektets basuppgifter Avslutat

Projektets nummer SM0247:00/25/02/2000

Ärendenummer

Projektets arrangör inrikesministeriet

Mandattid 1.4.2000 – 30.6.2001

Datum för tillsättande 11.4.2000

Projektets framskridande

Mål och resultat

Hankkeen tavoitteena on selvittää paikallispoliisin ulkoisen tiedottamisen nykytila ja -käytännöt sekä laatia tarpeelliset kehittämisehdotukset yleisiksi tiedotuskäytännöiksi niin, että ne vastaavat julkisuuslain ja poliisin uuden tiedotusohjeen mukaisia linjauksia. Hankkeessa kartoitetaan lisäksi ulkoisen tiedotuksen osuus poliisikoulutuksen eri tasoilla ja laaditaan esitys siitä, miten ulkoista tiedottamista tulee poliisin koulutuksessa käsitellä. Hankkeessa selvitetään myös paikallispoliisin ulkoisen tiedottamisen teknisiä ratkaisuja.

Utgångspunkter

Uusi julkisuuslaki astui voimaan 1.12.1999. Ensimmäistä kertaa on nyt määritelty selkeästi lain tasolla viranomaisten tiedottamisvelvollisuudet. Laissa korostuu avoimuuden ja tasapuolisuuden periaate. Julkisuuslaki luo paineita poliisin tiedottamisen kehittämiselle. Erityisesti paineet kohdistuvat paikallispoliisin päivittäisestä toiminnasta tiedottamiseen.

Poliisin työhön liittyvät asiat kiinnostavat tiedotusvälineitä nykyisin erityisen paljon. Rikosuutisista on tullut tiedotusvälineille tärkeä kilpailuvaltti. Tiedotusvälineet haluavat saada poliisilta tietoa nopeasti ja kattavasti. Siitä, miten tiedotusvälineiden tarpeisiin käytännössä vastataan, pitää olla poliisissa yhteinen näkemys.

Poliisin ulkoisen tiedottamisen ohje uudistetaan kevään 2000 aikana. Ohje päivitetään muuttuneen lainsäädännön mukaiseksi. Uutta ohjeessa on myös se, että siinä määritellään eri poliisiviranomaisten tiedottamisvastuut. Ohjeen muuttaminen käytännön toiminnaksi pitää voida varmistaa kaikissa poliisiyksiköissä.

Poliisi on mukana hätäkeskusuudistuksessa, jonka pohjana oleva hätäkeskuslaki astuu voimaan 1.1.2001. Itse uudistus on tarkoitus toteuttaa asteittain vuoteen 2006 mennessä. Ensimmäiset suuret muutokset toteutettaneen vuonna 2002. Tällä hetkellä poliisin ja pelastusviranomaisten tiedottamiskäytännöt vaihtelevat alueittain hyvinkin paljon. Pelastustoimessa on kehitetty nopeaa tilannetiedottamista hätäkeskusten kautta. Poliisille tällainen käytäntö on vielä uutta. Uuteen järjestelmään mentäessä poliisilla pitää olla selkeä käsitys siitä, miten poliisiasioista tiedottaminen uusien hälytysalueiden sisällä hoidetaan - miten ensitiedottaminen hoidetaan hätäkeskuksista ja kuka tiedottamisesta missäkin vaiheessa vastaa. Poliisilla pitää olla oma näkemys siitä, millaista tekniikkaa nopeassa tilannetiedottamisessa voidaan hyödyntää.

Ulkoinen tiedottaminen on tärkeä osa poliisin organisaatiokuvaa. Sillä, millainen ja miten yhtenäinen tämä kuva on, on merkitystä niin tavallisten ihmisten, poliisin sidosryhmien kuin päättäjienkin käsitykseen poliisista. Ulkoinen tiedottaminen vaikuttaa siihen, mitä poliisikunta itse ajattelee itsestään, eli ulkoinen tiedottaminen on myös työtyytyväisyystekijä.

Ulkoista tiedottamista käsitellään poliisin koulutuksessa eri tasoilla hyvin eri tavoin. Erillistä opetuspakettia tiedotusvälineiden toiminnasta, poliisin ulkoisen tiedottamisen periaatteista ja käytännön organisoinnista yksiköissä ei ole olemassa. Jotta poliisin ulkoinen tiedottaminen saataisiin organisoitua mahdollisimman tehokkaasti ja yhtenäisesti, tulisi myös koulutuksen nykyiset sisällöt ja koulutustarpeet selvittää perusteellisesti. Koulutuksen eri tasoja varten tulisi luoda omat sisältötavoitteet.

Lagberedning och utveckling i statsrådet

Ministerierna genomför regeringsprogrammet, bereder lagar och andra författningar samt genomför reformer i olika projekt, arbetsgrupper och organ.

Alla ministeriers projekt hittas på statsrådets webbplats valtioneuvosto.fi/sv/projekt Länk till en annan webbplatsÖppnas i en ny flik