Frågor och svar om reformen av utbildningen inom räddningsväsendet och nödcentralsverksamheten
-
Ja, sådana personer deltar i arbetsgruppen, sekretariatet, nätverken och hörandet av sakkunniga. Sammansättningen av den arbetsgrupp som bereder utbildningsreformen presenteras på projektsidan.
-
Ja. Social- och hälsovårdsministeriet är starkt representerat i arbetsgruppen och deltar i beredningen av utbildningsreformen med tanke på prehospital akutsjukvård.
-
Det finns ännu inte något svar på detta. Under 2021 görs modeller för yrkesbanor och utreds kompetensbehoven inom branschen. I arbetet utnyttjas dessutom bland annat uppgifter från projektet som gäller prestationsförmågan samt den utredning som gjordes i projektet för utveckling av utbildningen inom räddningsbranschen och som blev färdig 2018. Utifrån de uppgifter som samlas in under 2021 inleds planeringen av det riksomfattande utbildningssystemet 2022.
Alla alternativ är öppna och bereds tillsammans. Utbildningsreformen bereds av en stor grupp och information om projektet ges öppet allteftersom arbetet framskrider.
-
Frågan behandlas inte i samband med projektet för utbildningsreformen. Akuta ärenden bereds vid inrikesministeriet under ledning av räddningsöverdirektören.
-
Utbildningsreformen är en omfattande helhet. Arbetsgruppens förslag kan eventuellt medföra konsekvenser för inträdesproven. Man vet dock ännu inte vilket slutresultatet kommer att vara, och inga beslut har fattats.
För att man ska kunna fundera på lösningar i fråga om utbildningssystemet inleds arbetet med att kartlägga nuläget och olika hinder. Det är också fråga om branschens dragkraft, det vill säga hur man kan locka fler personer till branschen, även från andra sektorer.
-
Den tvåspråkiga utbildningens behov granskas som en del av projektet. Strävan är att finna en hållbar lösning på situationen.
-
Ja. I reformen granskas hur vi kan locka allt fler kvinnor och representanter för minoriteter att söka sig till branschen.
-
Praktiska färdigheter och kunskaper är viktiga också i framtiden oberoende av vilket examenssystem eller vilken utbildningsnivå räddningsväsendet och nödcentralsverksamheten kommer att ha. Det är möjligt att säkerställa yrkeskompetensen på många olika sätt. Det väsentliga är att man under projektets gång har ett nära samarbete med såväl läroanstalten som representanter för arbetslivet.
-
I projektet har det ännu inte bestämts i vilken form utbildningen i framtiden ska ordnas. Alternativen granskas öppet och genom att diskutera med olika parter.
Projektet utgår från framtidens kompetensbehov, yrkesbanor, resultaten av projektet som gäller prestationsförmågan och förändringarna i verksamhetsmiljön. Efter att dessa har utretts granskar man noggrannare de nuvarande utbildningsnivåerna och olika alternativ till dem. Slutresultatet har inte fastställts.
-
Efter utbildningsreformen kommer det att tillsätts ett separat lagstiftningsprojekt där lagändringar enligt det föreslagna utbildningssystemet bereds.