Projekt inom social- och hälsovård och räddningsbranscherna i välfärdsområdena finansieras med 1,5 miljoner euro
Social- och hälsovårdsministeriet har beviljat sammanlagt 1,5 miljoner euro i statsunderstöd för pilotförsök gällande arbetsfördelningen inom social- och hälsovården och för arbetsträning inom social- och hälsovården och räddningsväsendet. Statsunderstöd beviljades till 18 välfärdsområden.
Nya modeller för arbetsfördelningen
Nya sätt att fördela arbetet inom social- och hälsovården prövas genom flera olika projekt.
Arbetsfördelningen utvecklas genom 10 projekt för närvårdare och 18 projekt för socialarbetare och socionomer, och dessutom genomförs det 12 projekt för att utveckla arbetsuppgifterna för de sjukskötare som förskriver läkemedel.
Syftet med projekten för närvårdarnas arbetsfördelning är att utveckla en ny modell för arbetsfördelningen och att samla in information om erfarenheterna av arbetsfördelningen mellan närvårdare och stödtjänster och mellan närvårdare och sjukskötare.
Inom projekten för socialarbetarnas och socionomernas arbetsfördelning utvecklas metoder för att trygga tillgången till tjänster genom att fördela arbetet mellan yrkespersonerna inom socialservicen på ett så smidigt sätt som möjligt.
Arbetsuppgifterna för sjukskötare med begränsad rätt att förskriva läkemedel utvecklas inom ett projekt som ingår i modellen för kontinuitet i vården i öppenvårdstjänsternas och e-tjänsternas föränderliga verksamhetsmiljö.
Inom projekten med arbetsfördelningen kan man också lyfta fram lagstiftningsmässiga utmaningar och utvecklingsbehov med tanke på kommande lagstiftningsreformer.
En hälsofrämjande arbetsplats är en attraktiv arbetsplats
Välbefinnandet i arbetet och arbetsförmågan inom social- och hälsovården stöds genom arbetsträning som ska locka och hålla kvar anställda (Vetoa ja pitoa). För arbetsträningen har det beviljats understöd till 35 arbetsplatser runtom i Finland. Nu ska också räddningspersonalen delta i arbetsträningen för första gången.
Syftet med träningen är både att stödja verksamhetsenheterna inom social- och hälsovården och räddningsväsendet så att de kan förbättra välbefinnandet i arbetet, arbetsförmågan och förutsättningarna att orka arbeta och att göra branscherna attraktivare.
I träningen deltar ett utvecklingsteam med en teamledare och 4–7 experter från varje verksamhetsenhet.
Mer information
Taina Mäntyranta, medicinalråd, tfn 0295 163 692 (närvårdarnas arbetsfördelning)
Päivi Nygren, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 163 542 (sjukskötare med begränsad rätt att förskriva läkemedel)
Juha Luomala, socialråd, tfn 0295 163 492 (socialarbetare och socionomer)
Erja Mustonen, specialsakkunnig, tfn 0295 163 179 (arbetsträningen Vetoa ja pitoa)