Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna Media

Uusi asetus ampuma-aseiden yksilöintitietojen ilmoittamisesta voimaan 1.11.

Sisäministeriö
29.10.2020 9.14
Tiedote 130/2020

Sisäministeriö on antanut uuden asetuksen lomakkeesta, jolla asealan elinkeinoluvan haltijan tulee ilmoittaa lain vaatimat ampuma-aseiden yksilöintitiedot (merkki, malli, toimintatapa, kaliiperi ja tyyppi) poliisin väliaikaiseen asetietojärjestelmään. Asetus tulee voimaan 1. marraskuuta 2020.

Asedirektiivin mukaan EU-jäsenvaltioiden on varmistettava, että asekauppiaat ja -välittäjät ilmoittavat muun muassa ampuma-aseita ja olennaisia osia koskevista liiketoimista kansallisille viranomaisille. Suomessa tästä säädetään aselaissa. Lain mukaan asealan elinkeinoluvan haltijan on ilmoitettava asetietojärjestelmään muun muassa ampuma-aseen, tehokkaan ilma-aseen, kaasusumuttimen ja aseen osan yksilöintitiedot sekä esimerkiksi sen henkilön nimi, osoite ja syntymäaika, jolle ase on lainattu.

Poliisihallitus on toimittanut 1.11. käyttöön otettavat lomakkeet poliisilaitoksille ja ase-elinkeinonharjoittajille tiedoksi lokakuussa. Poliisin verkkosivuille on lisätty ohjeet ase-elinkeinon harjoittajille aseiden ilmoittamisesta asetietojärjestelmään.  Ampuma-aseisiin liittyvät luvat ja valvonta kuuluvat Poliisihallituksen vastuulle.

Lisätietoja
erityisasiantuntija Marja-Leena Härkönen, p. 0295 488 297, [email protected] 
poliisitarkastaja Seppo Sivula, p. 0295 488 591, [email protected]