Regeringsprogrammets åtgärder inom polisens ansvarsområde
Ett mål i regeringsprogrammet är att stärka säkerheten och samhällets resiliens. Polisens närvaro tryggas i hela landet.
Brottsbekämpningen stärks för att öka finländarnas säkerhet. Inrikesministeriet bereder lagstiftning om polisens kriminalunderrättelseinhämtning. Hinder för myndigheternas informationsutbyte inom brottsbekämpningen undanröjs. Dessutom bedöms bland annat hur användningen av biometriska uppgifter kan förbättras inom brottsbekämpningen.
Organiserad brottslighet, terrorism, våldsbejakande radikalisering och extremism bekämpas effektivt. Ett effektivt myndighetssamarbete och informationsutbyte är centralt när det gäller att bekämpa allvarlig brottslighet och identifiera nya hot.
Ett mål i regeringsprogrammet är att bekämpa ökad ungdoms- och gängbrottslighet. För att lösa problemet genomför regeringen ett stort antal både hårda och mjuka åtgärder. Ett gemensamt åtgärdsprogram bereddes under ledning av justitieministeriet.
Antalet poliser höjs stegvis till 8 000 årsverken under regeringsperioden. Ökningen gäller operativ verksamhet. Polisens resurser tryggas på ett långsiktigt och förutsägbart sätt så att polisens möjligheter att planera den långsiktiga verksamheten förbättras. Behoven av att reformera polisutbildningen utreds. Det säkerställs att det också under de kommande åren finns tillräckligt med lämpliga sökande till polisutbildningen.
Beredskapen förbättras bland annat genom att polisens reserv tas i användning med avsikt att stöda polisen vid allvarliga störningar och undantagsförhållanden.
Förändringarna i den säkerhetspolitiska miljön förutsätter att polisens operativa verksamhet stärks. Hela samhället stöder sig på polisens funktionsförmåga vid alla tidpunkter.
Målet är att polistjänsterna ska vara jämlika i likadana områden runt om i Finland – oberoende av om det gäller larmverksamhet, övervakning, förundersökning eller tillståndsärenden.
Polisen är den ledande myndigheten med ansvar för den inre säkerheten. Polisen är i beredskap dygnet runt, identifierar på förhand och hanterar olika säkerhetshot i alla lägen. Polisen är en viktig aktör också när det gäller att bekämpa hybridhot.
I dag stöter polisen på allt mer varierande brottslighet. Brottsligheten blir mer internationell, hårdnar, digitaliseras och förändras ständigt. Utöver de traditionella formerna av brottslighet bekämpar polisen organiserad och internationell brottslighet och brottslighet som sker på internet. Det är viktigt att det vid polisen finns tillräckligt med experter som stöder polisverksamheten, till exempel cyberexperter.
Att säkerställa ett fungerande och effektivt informationsutbyte är viktigt med tanke på både polisens och övriga nationella myndigheters verksamhet.
Enligt regeringsprogrammet ska hinder för informationsutbyte inom brottsbekämpningen undanröjas och polisens möjligheter att lämna ut sekretessbelagda uppgifter till olika myndigheter ökas i syfte att förhindra brott och garantera säkerheten.
I det lagberedningsprojekt som gäller polisens informationsutbyte bereds ändringar som behövs i polislagen och i lagen om behandling av personuppgifter i polisens verksamhet. Dessutom behandlas informationsutbytet mellan myndigheterna i flera andra projekt inom statsrådet.
Kriminalunderrättelseinhämtning är central vid bekämpning av i synnerhet allvarlig brottslighet, till exempel allvarlig narkotikabrottslighet och problem relaterade till den, olika hybridhot mot den inre säkerheten och hot som innebär allvarlig fara för många människors liv eller hälsa.
Målet är att säkerställa att polisen har tillräckliga befogenheter att avvärja föränderliga hot mot den inre säkerheten. I projektet bedöms om polisens hemliga metoder för inhämtande av information är tillräckliga och fungerande samt vilka möjligheter det finns att effektivt inhämta information för att skydda den inre säkerheten.
Förutsättningarna för användning av biometriska uppgifter bedöms eftersom uppgifterna är till nytta vid utredningen av allvarliga brott. Användningen av fingeravtrycksuppgifter och automatisk jämförelse av ansiktsbilder gör det möjligt att identifiera en person tillförlitligare än andra metoder.
Användningen av registeruppgifter kan effektivisera utredningen av allvarliga brott, till exempel dödligt våld. Betydelsen av bild- och videodata har ökat inom brottsbekämpningen i och med att samhället har digitaliserats.
Målet är att bekämpa ökad ungdoms- och gängbrottslighet Finland. Med effektiva förebyggande åtgärder kan man förhindra framtida brottslighet.
Ett gemensamt åtgärdsprogram, som bereddes under ledning av justitieministeriet, siktar till att effektivt förebygga ungdoms- och gängbrottslighet, bryta brottsspiralen, utreda brott, skärpa straffen och förverkliga straffansvaret. Polisens resurser har redan utökats för att bekämpa ungdomsbrottslighet, och med hjälp av dem har polisen effektiviserat sin verksamhet.
Bekämpningen förutsätter ett nära samarbete mellan olika myndigheter. Ett mål i regeringsprogrammet är att utveckla den nuvarande förebyggande ankarverksamheten så att den blir allt mer heltäckande och fungerande.
Dessutom utreds nordisk praxis för att effektivisera brottsbekämpningen och informationsgången.
Tidsplan och mål för de projekt som hänför sig till polisens ansvarsområde
I tabellen finns regeringens viktigaste projekt som hänför sig till polisen samt information om tidsplanen och målen för dem.
Åtgärd | Tidsplan | Mål |
---|---|---|
Lagstiftningsprojektet som gäller polisens kriminalunderrättelseinhämtning | Regeringens proposition våren 2026 | Bestämmelser om polisens kriminalunderrättelseinhämtning bereds, polisens möjligheter att få information om hot mot den inre säkerheten förbättras. |
Ändring av bestämmelserna om polisens informationsutbyte | Regeringens proposition våren 2026 | Hinder för informationsutbyte inom brottsbekämpningen undanröjs. |
Nationellt genomförande av direktivet om informationsutbyte | Lagändringar trädde i kraft den 20 december 2025. | Målet är att effektivisera informationsutbytet mellan EU-medlemsstaterna i bekämpningen av brottslighet. |
Användning av biometriska uppgifter inom brottsbekämpningen | Regeringens proposition våren 2025 | Användningen av biometriska uppgifter inom brottsbekämpningen bedöms och förbättras, målet är att stärka brottsbekämpningen. |
Åtgärdsprogram för förebyggande av våldsbejakande radikalisering och extremism | Programmet blev klart den 11 juni 2024, uppföljning under hela regeringsperioden. | I programmet fastställs de viktigaste åtgärderna för förebyggande av våldsbejakande radikalisering och extremism i Finland. |
På remiss 3.7-18.8.2024. Avsikten är att regeringspropositionen kan lämnas till riksdagen under vårsessionen 2025. | I projektet bereds i enlighet med regeringsprogrammet införandet av ett licenssystem för penningspel. | |
Projektets mandat är den 1 juni 2024–30 september 2025. | Målet är att trygga verksamheten vid skjutbanorna och främja inrättandet av nya skjutbanor. |