Lagstiftningsprojekt: Identifiering av kritiska aktörer och förbättring av den kritiska infrastrukturens motståndskraft

SM047:00/2022 Lagstiftningsprojekt

Lainsäädäntöhankkeella täytäntöönpannaan Euroopan unionissa käsittelyssä olevan kriittisten toimijoiden häiriönsietokyvystä annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviehdotus (CER, Critical Entities Resilience). Hanke parantaa yhteiskunnan kriisinkestävyyttä ja vahvistaa kriittisen infrastruktuurin häiriönsietokykyä.

Projektets framskridande

Projektets basuppgifter Pågår

Projektets nummer SM047:00/2022

Ärendenummer VN/18947/2022

Projektets arrangör inrikesministeriet

Uppgiftsklass Förordning utfärdas

Mandattid 7.12.2022 – 31.12.2024

Datum för tillsättande

Lagberedning

RP med förslag till lag om skydd av samhällets kritiska infrastruktur och om stärkande av samhällets motståndskraft och till vissa andra lagar
  • 1

    Under beredning

    Godkänd i planen för sessionsperioden 31.8.2023
  • 2

    Nuvarande nivå: Uppskattad föredragningsvecka

    Original uppskatting av föredragningsvecka 16/2024
    Uppskattning av ny föredragningsvecka 23/2024
  • 3

    Överlämnad till riksdagen

  • 4

    Författningen har antagits

I denna proposition föreslås att det stiftas en lag om skydd av samhällets kritiska infrastruktur och om stärkande av samhällets motståndskraft och att säkerhetsutredningslagen, straffregisterlagen, lagen om lagring av straffregisteruppgifter och om utlämnande av sådana uppgifter mellan Finland och de övriga medlemsstaterna i Europeiska unionen, lagen om sjöfartskydd på vissa fartyg och i hamnar som betjänar dem och om tillsyn över skyddet samt lagen om tryggande av försörjningsberedskapen ändras. Genom propositionen genomförs Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2022/2557 om kritiska entiteters motståndskraft och om upphävande av rådets direktiv 2008/114/EG.

Ansvarig ministerInrikesminister Rantanen

Lagstiftningsplan för vårsessionen 2024

Kontaktperson
Annina Ceder, Erityisasiantuntija
tel. +358 295 488 262
[email protected]

Kontaktperson
Miika Erkkilä, Asiantuntija
tel. +358 295 488 331
[email protected]

Kontaktperson
Johanna Hakala, hallitusneuvos
tel. +358 295 488 452
[email protected]

Mål och resultat

Hankkeen tavoite on vahvistaa lainsäädännöllä kriittisen infrastruktuurin kriisinkestävyyttä, parantaa
toimijoiden häiriönsietokykyä sekä jatkuvuudenhallintaa ja siten vahvistaa yhteiskunnan kriisinkestävyyttä ja kansallista turvallisuutta. Hanke on samalla CER-direktiivin kansallinen toimeenpanohanke, joka edellyttää yhteensovittamista myös muun EU-lainsäädännön, kuten esimerkiksi NIS2 -direktiivin ja DORA -asetuksen toimeenpanon kanssa. Edelleen Euroopan komissio on julkaissut lainsäädäntöehdotuksen sisämarkkinoiden hätäapuvälineestä (SMEI). CER-direktiivi on minimisääntelyä ja komissio on valmistelussa kannustanut jäsenvaltioita arvioimaan kansallisia lisätarpeita. Kansallisessa etukäteisarvioinnissa on muun muassa noussut esiin paikkatieto/datan suojaaminen sekä kansallisen turvallisuuden ja puolustuksen kannalta keskeiset toimialat.

Sammandrag

Lainsäädäntöhankkeella täytäntöönpannaan Euroopan unionissa käsittelyssä olevan kriittisten toimijoiden häiriönsietokyvystä annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviehdotus (CER, Critical Entities Resilience). Hanke parantaa yhteiskunnan kriisinkestävyyttä ja vahvistaa kriittisen infrastruktuurin häiriönsietokykyä.

Utgångspunkter

Komissio (DG HOME) julkaisi Euroopan turvallisuusunionistrategian vuonna 2020. Siinä linjattiin,
että kriittisten toimijoiden fyysistä ja digitaalista kriisinkestävyyttä on edistettävä kokonaisvaltaisesti.
Strategian mukaisesti EU:ssa on määritettävä ja tunnistettava yhdenmukaisin menettelyin yhteiskuntien toimintakyvyn kannalta kriittiset toimijat ja parannettava niiden kriisinsietokykyä. Näin parannetaan myös EU:n ja sen jäsenmaiden varautumista hybridiuhkiin. Komissio julkaisi 16.12.2020 ehdotuksen Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi kriittisten toimijoiden häiriönsietokyvystä (Critical Entities Resilience Directive), jonka lainsäädäntökehys on sisämarkkinasääntely. Ehdotuksen tarkoituksena on parantaa Euroopan unionin kannalta välttämättömien palvelujen häiriönsietokykyä sekä ylläpitää yhteiskunnan elintärkeitä ja taloudellisia toimintoja määrittäen tietyt kriittiset sektorit, jotka tarjoavat tällaisia palveluja. Direktiiviehdotus on osa turvallisuusunionistrategian toimeenpanokokonaisuutta, johon kuuluu uusi kyberturvallisuusstrategia sekä verkko- ja tietoturvadirektiivin päivitys (ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi kyberturvallisuuden korkean tason varmistamiseksi Euroopan unionin alueella ja direktiivin 2016/1148
kumoamisesta, NIS2).

Mer om ämnet