EU:s mekanism för nödsituationer utvidgas för att hjälpa Italien och Grekland
Statsrådet lämnade i dag till riksdagen en skrivelse om Europeiska kommissionens förslag att utvidga EU:s tillfälliga mekanism för nödsituationer. I praktiken är avsikten att stödja Italien och Grekland, som utsätts för ett stort migrationstryck, genom att inom EU omplacera asylsökande som anlänt till dessa länder.
Arrangemanget, som är avsett att vara tillfälligt, tillämpas åtminstone på syriska och eritreanska medborgare som behöver internationellt skydd.
Finland är redo att delta i den fördelning av bördan som alla medlemsländer tillsammans har kommit överens om och bära sin egen andel i enlighet med vad som överenskommits.
1 286 asylsökande till Finland i det första skedet
Kommissionen föreslår att 15 600 personer ska omplaceras från Italien och 50 400 personer från Grekland. Finlands andel i det första skedet är 304 sökande från Italien och 982 från Grekland, sammanlagt 1 286 sökande. Finland har varit bland de första att meddela att landet tar emot 200 asylsökande från Italien och 100 från Grekland sannolikt under detta år.
I förslaget ingår dessutom en andel på 54 000 asylsökande som senare kommer att fördelas mellan medlemsländerna. Kommissionen lämnar ett förslag om antalen per medlemsstat till rådet.
Utöver de omplaceringar som nu har planerats, kom EU:s inrikesministrar tidigare på sommaren överens om att flytta sammanlagt 32 256 asylsökande inom EU. Finlands andel av dessa asylsökande är 792 personer åren 2016 och 2017.
Ekonomiskt stöd till de mottagande medlemsländerna
Avsikten är att de mottagande medlemsländerna erhåller ett schablonbelopp om 6 000 euro i stöd inom ramen för asyl-, migrations- och integrationsfonden (AMIF) för varje person som omplaceras till deras territorium. Finlands andel av EU-stödet uppgår till drygt 14 miljoner euro.
Förslaget till förordning är en del av den europeiska migrationsagendan, som kommissionen offentliggjorde i maj, där det föreslås åtgärder för att lösa flyktingkrisen och bättre hantera migrationen i Europa.
Ytterligare information:
Annikki Vanamo-Alho, regeringsråd, tfn 0295 488 678
Läs mer om den europeiska migrationsagendan: www.intermin.fi/sv/eu-fragor/eu_migrationsagenda