Finländarnas trygghetskänsla har minskat jämfört med fjolåret
Finländarnas trygghetskänsla har blivit avsevärt svagare. Detta framgår av den uppföljning vid inrikesministeriet som beskriver hur trygghetskänslan utvecklas. Olika befolkningsgrupper har emellertid olika erfarenheter vad gäller trygghetskänsla. Skillnaderna blir synliga i jämförelser mellan dem som bor i lokala centra på landsbygden och dem som bor i kransområden kring städer.
Trygghetskänslan varierar mellan olika områden och åldersgrupper
69 procent av respondenterna i informationsverktyget Sentimenttis befolkningsundersökning i oktober 2023 uppgav att de upplever sitt liv som tryggt. Andelen är betydligt mindre än i oktober 2022 (83 procent) och något mindre än våren 2022 (73 procent).
Det finns regionala skillnader i trygghetskänslan. Den är svagast i lokala centra på landsbygden (64 procent) och starkast i kransområden kring städer (76 procent) och i glesbygden (75 procent). Jämfört med resultaten i oktober 2022 har nedgången varit störst i inre stadsområden (-17 procentenheter) och på landsbygden nära en stad (-16 procentenheter).
Resultaten tyder också på skillnader mellan olika befolkningsgrupper. I synnerhet personer under 40 år har en svagare trygghetskänsla än äldre åldersgrupper.
Världsläget och den ekonomiska försörjningen väcker särskild oro
Förtroendet för säkerhetsmyndigheterna är fortfarande högt, då 73 procent har förtroende för dem. En mer ingående analys av materialet stöder tidigare forskning, som visar att ett svagt förtroende för säkerhetsmyndigheterna verkar ha en koppling till en svagare trygghetskänsla.
Samtidigt som trygghetskänslan har minskat har också oron ökat. Hela 93 procent av finländarna är oroade över utvecklingen i världen. Ökningen jämfört med oktober 2022 är 22 procentenheter.
Också oron över försörjningen och den ekonomiska säkerheten har ökat med hela 41 procentenheter jämfört med i fjol. Enligt undersökningsmaterialet känner 65 procent av finländarna oro över sin försörjning och ekonomiska säkerhet.
Av materialet framgår också att 13 procent av finländarna känner bitterhet mot samhället. Bitterheten framhävs i synnerhet bland personer under 30 år. 25 procent av de manliga respondenter och 23 procent av de kvinnliga respondenter som är under 30 år uppgav att de känner bitterhet mot samhället. Känslan av bitterhet är ständig bland 10 procent av männen under 30 år, medan ingen av kvinnorna känner sig ständigt bitter.
Anmärkningsvärt är också att 10 procent av finländarna säger att det i vissa fall är acceptabelt att ta till våld för att främja sina egna målsättningar. 26 procent (+5 procentenheter) av männen under 30 år uppger att det i vissa fall är acceptabelt att främja sina egna målsättningar med våld.
Mer information:
Sini Erholtz, specialsakkunnig, tfn 0295 488 439, [email protected]
Mer information om resultaten i oktober 2023 (på finska)