Höstens ansökningsomgång för EU:s fonder för inrikes frågor inleds den 3 september 2024
Inrikesministeriet inleder höstens ansökningsomgång för understöd ur asyl-, migrations- och integrationsfonden (AMIF), fonden för inre säkerhet (ISF) och finansieringsinstrumentet för gränsförvaltning och visering (BMVI) den 3 september 2024. Ansökningarna ska lämnas i senast den 30 september 2024. Sammanlagt cirka 25,4 miljoner euro kan sökas i understöd. Närmare information om utlysningen finns i de fondspecifika utlysningarna.
Cirka 14,7 miljoner euro kan sökas som understöd ur AMIF-fonden
Det belopp som kan sökas som understöd för åtgärder enligt AMIF-fondens specifika mål 1 Europas gemensamma asylsystem uppgår till cirka 4,5 miljoner euro. Utlysningen omfattar åtgärder enligt ett specifikt mål:
• 1A2 Förbättrande av effektiviteten och beredskapen i asylförfarandet
Det belopp som kan sökas för åtgärder enligt det specifika målet 2 Laglig migration och integration uppgår till cirka 6,5 miljoner euro. Utlysningen omfattar fem åtgärder enligt det specifika målet 2:
• 2A1 Främjande av arbetsrelaterad invandring
• 2B1 Effektivisering och utveckling av uppehållstillståndsprocesser
• 2C1 Utveckling av leder för laglig invandring och internationellt samarbete kring detta
• 2D7 Stöd för invandrarfamiljernas välbefinnande
• 2D8 Stöd för skol- och studieframgång bland invandrarbarn och -unga
Det belopp som kan sökas för åtgärder enligt det specifika målet 3 Återvändande och återintegration uppgår till cirka 3,6 miljoner euro. Understöd kan sökas för alla åtgärder enligt det specifika målet, inklusive för operativt stöd.
Beroende på genomförandeåtgärd kan understöd sökas av offentliga samfund eller privaträttsliga juridiska personer, såsom myndigheter, kommuner, organisationer, läroanstalter och företag.
Cirka 7,2 miljoner euro kan sökas från ISF-fonden
För åtgärder enligt ISF-fondens specifika mål 1 Informationsutbyte kan totalt ansökas om cirka 550 000 euro i understöd. Utlysningen omfattar följande åtgärder enligt det specifika målet 1:
• 1A1 Ändringar som Schengenutvärderingen förutsätter i fråga om informationsutbyte genomförs
• 1A2 Övriga åtgärder som anknyter till tillämpningen av unionens regelverk
• 1B1 Informationssystemens interoperabilitet
• 1C1 Effektivisering av informationsutbytet
• 1D1 Främjande av digitalisering
Operativt stöd för det specifika målet 1 kan inte sökas hösten 2024.
För åtgärder inom det specifika målet 2 Gränsöverskridande samarbete kan man ansöka om sammanlagt cirka 3,1 miljoner euro i understöd. Utlysningen omfattar följande åtgärder enligt det specifika målet 2:
• 2A1 Deltagande i operativt samarbete
• 2B1 Koordination, samarbetsmodeller, nätverk, metoder för informationsutbyte, utbildning för att främja samarbetet
• 2C1 Sändning av kontaktpersoner till internationella samarbetsorgan
Höstens utlysning omfattar också ett operativt stöd för det specifika målet 2 som finns att sökas för cirka 300 000 euro.
Det belopp som kan sökas för åtgärder enligt det specifika målet 3 Förebyggande och bekämpning av brottslighet uppgår till cirka 3,3 miljoner euro. Utlysningen omfattar följande åtgärder enligt det specifika målet 3:
• 3A1 Kompetensutveckling
• 3B1 Samarbete, delning av god praxis, utveckling av verksamhetsmodeller
• 3C1 Stöd-, skydds- och informationsåtgärder och utveckling av verksamhetsmodeller
• 3D1 Upphandlingar av utrustning, verktyg och annan infrastruktur
• 3E1 Åtgärder för att skydda kritisk infrastruktur och medborgare
Beroende på genomförandeåtgärd kan understöd sökas av myndigheter, kommuner, organisationer, läroanstalter och företag samt andra offentliga samfund eller privaträttsliga juridiska personer.
Cirka 2,7 miljoner euro kan sökas ur instrumentet för ekonomiskt stöd BMVI
I utlysningen ingår endast specialåtgärder enligt det specifika målet 1:
• Genomförande av en lagstiftningsram i anknytning till interoperabilitet. Inom ramen för denna kan finansiering användas för att förbättra färdigheterna hos slutanvändare av informationssystem vid behandling av identitetsuppgifter och för att stärka Sirenkontorets kapacitet. Sirenekontoren ansvarar för utbytet av mera detaljerad information i anslutning till larm i Schengens informationssystem på nationell nivå. Beloppet på den finansiering som kan sökas uppgår till omkring 730 000 euro.
• Finansieringen omfattar specialåtgärder inom Smart gränsfövaltning, med vilka man stöder förberedelser på nationell nivå för att ta i bruk EU:s in- och utresesystem (EES) och systemet för reseuppgifter och resetillstånd (Etias) samt för att genomföra de ändringar som behövs i Sirenekontorens ärendehanteringssystem för att ta i bruk Etias. Finansiering kan sökas för cirka 2 miljoner euro.
På grund av finansieringsinstrumentets karaktär kan endast vissa myndigheter ansöka om understöd.
Ansökningsmaterial och -utbildningar till stöd för sökande
Vi ordnar utbildning och frågestunder för sökande i augusti och september. I utbildningarna ger vi de sökande anvisningar om ansökningsprocessen och utarbetandet av ansökningar. Under frågestunderna kan du ställa frågor direkt till en företrädare för den förvaltande myndigheten och lära dig av frågor som andra sökande ställer.
Läs mer om och anmäl dig till utbildningar på sidan Evenemang och utbildningar.
Materialbanken innehåller ansökningsmaterial, såsom fondspecifika program och genomförandeplaner, urvalskriterier och handboken för sökande.
Mer information:
Tuire Pylvänäinen, specialsakkunnig, tfn 0295 488 578, [email protected] (AMIF)
Noora Vahervaara, specialsakkunnig, tfn 0295 488 265, [email protected] (ISF) (vikarierar fram till 16.9.2024 Riika Väliahde)
Riika Väliahde, specialsakkunnig, tfn 0295 488 257, [email protected] (BMVI)
På grund av ett mänskligt misstag publicerades denna översättning inte ursprungligen samma dag som det finskspråkiga pressmeddelandet (3.9.2024)
Hakuilmoitus ISF haku 2/2024
Hakuilmoitus BMVI haku 2/2024
Tutustu ja ilmoittaudu koulutuksiin Tapahtumat-sivulla.
Hakumateriaalit, kuten rahastokohtaiset ohjelmat ja toimeenpanosuunnitelmat, arviointikriteerit ja hakijan opas löytyvät aineistopankista.