Inrikesministrarna diskuterar läget i Ukraina, utvecklingen av Schengen samt EU:s migrations- och asylreform
EU-ländernas inrikesministrar sammanträder i rådet för rättsliga och inrikes frågor i Bryssel den 3 mars. På ministrarnas agenda står bland annat utvecklingen av Schengen och reformen av EU:s migrations- och asylpolitik. Ministrarna fortsätter också diskussionerna om EU:s svar på läget i Ukraina. Inrikesminister Krista Mikkonen representerar Finland vid mötet.
Inrikesministrarna träffades senast söndagen den 27 februari på grund av läget i Ukraina och diskuterade bland annat direktivet om tillfälligt skydd. Om direktivet aktiveras, blir det möjligt att snabbt i hela EU bevilja personer som omfattas av direktivet ett tillfälligt uppehållstillstånd som berättigar till arbete i ett eller högst tre år.
Den 2 mars lämnade kommissionen ett initiativ om att aktivera direktivet till rådet för behandling. Ministrarna diskuterar bland annat vem som ska omfattas av skyddet.
- Finland understöder förslaget om att aktivera direktivet. Detta garanterar att de som behöver skydd snabbt får en liknande ställning överallt i EU. Jag hoppas att medlemsländerna kan enas om aktiveringen av direktivet om tillfälligt skydd i rådet, och att det snart därefter kan avtalas om detaljerna i beslutet, säger Mikkonen.
Direktivet om tillfälligt skydd är avsett för situationer med massinvandring där tredjelandsmedborgare som inte kan återvända till sitt hemland särskilt på grund av krig, våld eller kränkningar av de mänskliga rättigheterna anländer till EU-området.
Frankrike vill se över och utveckla Schengen
Vid sitt möte diskuterar inrikesministrarna den politiska styrningen av och det allmänna läget i Schengenområdet. Under sitt ordförandeskap strävar Frankrike efter att främja reformen av Schengensystemet och vidta åtgärder för att förbättra och effektivisera Schengenområdets funktion. Målet är att medlemsländernas ministrar ska styra utvecklingen av Schengen och att lägesbilden över Schengen bättre ska upprätthållas på politisk nivå.
Finland understöder en övergripande strategi för att utveckla Schengen. Finland stöder också att systemet byggs upp utifrån en effektiv kontroll av de yttre gränserna, åtgärder som kompenserar avsaknaden av kontroller vid de inre gränserna samt en stark förvaltning av Schengen. Finland betonar medlemsländernas och rådets centrala roll vid sidan av kommissionen när det gäller att säkerställa Schengenområdets funktion.
I samband med Schengenfrågor behandlas också godkännandet av en allmän riktlinje om förslaget till förordning som gäller Schengenområdets utvärderings- och övervakningsmekanism.
Arbetet med EU:s migrations- och asylreform fortsätter
Ministrarna fortsätter diskussionen om EU:s migrations- och asylreform. EU:s ordförandeland Frankrike har följt ett nytt tillvägagångssätt i syfte att framskrida stegvis och att i varje skede så bra som möjligt försöka bemöta alla medlemsländers behov.
Frankrikes mål är att medlemsländerna vid rådsmötet ska nå samförstånd om innehållet i reformens första steg på ett allmänt plan. Planen kommer att preciseras i senare diskussioner.
Slutsatser om klimatförändringens konsekvenser för civilskyddet ska antas
Dessutom har rådet för avsikt att anta slutsatser om klimatförändringens konsekvenser för civilskyddet och ett uttalande om internationella efterlysningar som Interpol utfärdar.
Ytterligare information:
Laura Yli-Vakkuri, överdirektör, tfn 040 720 22 16, [email protected]
Tiina Kivinen, specialmedarbetare, tfn 050 566 1922, [email protected] (förfrågningar om intervjuer med minister Mikkonen)