Ställningen i lagstiftningen för personer som söker internationellt skydd preciseras
Regeringens proposition om skyddsdirektivet har lämnats till riksdagen. I direktivet definieras vem som kan få internationellt skydd i EU-länderna och vilka förmåner som beviljas personer som får skydd. Målet med regeringens proposition är att ändra den nationella lagstiftningen i Finland så att den motsvarar direktivet.
Största delen av ändringarna i det omarbetade skyddsdirektivet ger inte anledning till några ändringar i lagstiftningen i Finland. Syftet är i första hand att precisera vissa gällande bestämmelser för att säkerställa att lagstiftningen är konsekvent och begreppen tydliga. Lagändringarna avses träda i kraft så snart som möjligt.
Bakgrunden till skyddsdirektivet är Europaparlamentets och rådets omarbetade direktiv om normer för när tredjelandsmedborgare eller statslösa personer ska anses berättigade till internationellt skydd, för en enhetlig status för flyktingar eller personer som uppfyller kraven för att betecknas som subsidiärt skyddsbehövande, och för innehållet i det beviljade skyddet.
De preciseringar som föreslås i lagen är ägnade att förbättra beslutsprocessens genomskinlighet och en jämlik behandling av dem som söker internationellt skydd.
Målet med lagändringen är också att stärka strävan att återskapa kontakten mellan en minderårig person som anlänt till Finland utan vårdnadshavare och hans eller hennes förälder som vistas utomlands. Migrationsverket utför sådant spårande av föräldrar till minderårig asylsökande utan vårdnadshavare redan nu, men i fortsättningen ska medlemsstaterna vid behov fortsätta spårningsarbetet även efter att den minderåriga har
beviljats internationellt skydd.
Närmare information på projektsidan: http://www.intermin.fi/sv/lagberedning/ovriga_lagberedningsprojekt/gemensamt_europeiskt_asylsystemet
På webbsidan kan du också prenumerera på nyheter till din e-post för att följa hur beredningen framskrider.
Ytterligare information: Sanna Sutter, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 488 633