Kommissionen föreslår att tidsperioden för inre gränskontroller som har samband med säkerhetshot får förlängas
Europeiska kommissionen lade den 27 september fram ett förslag genom vilket bestämmelser i kodexen om Schengengränserna ändras när det gäller ett tillfälligt återinförande av inre gränskontroller som har samband med säkerhetshot. I och med förslaget kan de återinförda inre gränskontrollerna totalt vara högst tre år och två månader. Statsrådet beslutade vid sitt allmänna sammanträde att sända en U-skrivelse om ärendet till riksdagen.
Tidsperioderna för inre gränskontroll förlängs
Kommissionen föreslår att kodexen om Schengengränserna ändras så att en medlemsstat kan återinföra gränskontroll vid de inre gränserna under en period på ett år i stället för nuvarande sex månader, om den på förhand konstaterar ett allvarligt hot mot den allmänna ordningen eller den inre säkerheten.
Dessutom föreslår kommissionen en möjlighet att i exceptionella fall förlänga den ovannämnda maximala perioden för inre gränskontroll på ett år med ytterligare två år. Då ska det vara fråga om samma hot mot den allmänna ordningen och den inre säkerheten.
Enligt kommissionens tolkning kan perioderna med återinförd inre gränskontroll enligt olika artiklar läggas samman, om kontrollen grundar sig på samma hot eller situation. Då kan gränskontrollen fortgå under en sammanhängande period på högst tre år och två månader.
Inre gränskontroller är fortfarande en sista utväg
I och med förslaget förpliktas medlemsstaterna att ange en mer specifik motivering än hittills av sitt beslut att återinföra inre gränskontroller. En ny åtgärd är att medlemsstaten som stöd för sitt meddelande ska upprätta en riskbedömning som visar att det är fråga om en sista utväg för att få situationen under kontroll.
Det förutsätts också att medlemsstaterna fördjupar sitt samarbete.
Balansering mellan säkerheten och säkerställandet av ett område med fri rörlighet
Statsrådet stöder en förlängning av tidsperioderna för inre gränskontroll och anser att det är ändamålsenligt att medlemsstaterna genom egna åtgärder får återinföra gränskontroll för längre perioder än för närvarande.
Området med fri rörlighet kan anses vara en av EU:s största bedrifter och medlemsstaterna bör också sträva efter att minimera de negativa effekterna av inre gränskontroll.
Ytterligare information:
Matti Pitkäniitty, överstelöjtnant, tfn 0295421133, [email protected]