Minister Räsänen: Myndighetssamarbete och gränssäkerhet viktiga i bekämpningen av terrorhandlingar
Inrikesminister Päivi Räsänen har i dag deltagit i det informella mötet för EU:s råd för rättsliga och inrikes frågor i Aten. Inrikesministrarna diskuterade hur området för rättsliga och inrikes frågor borde utvecklas efter 2014 samt terrorism och gränssäkerhet. Syftet med diskussionen om terrorism och gränssäkerhet var att fundera på hur man genom gränsövervakning kan förebygga terrorism samt terroristiska och extremistiska rörelser. Ordförandelandet Grekland tog också upp frågan om möjligheten att hindra utländska kombattanter att resa till konfliktområden.
Enligt Finlands uppfattning har gränssäkerheten en betydande roll i förebyggandet av terrorhandlingar inom EU:s område och i kontrollen av hur extremisterna rör sig över de yttre gränserna.
- De viktigaste elementen som i Finland används i kampen mot terrorism är det effektiva samarbetet mellan myndigheterna och det nationella informationssystemet för gränsövergång, konstaterade minister Räsänen. Hon framhävde att systemet borde omfatta hela EU.
Enligt Räsänen är samarbetet med tredjeländer också ytterst viktigt. Hon ansåg att det är viktigt att få ursprungs- och transitländerna att förbinda sig till samarbetet och kampen mot terrorism samt att inom sitt eget område övervaka extremisternas rörelse.
Dessutom betonade minister Räsänen samarbetet mellan myndigheterna samt en effektiv användning av EU:s integrerade gränsförvaltningssystem (Integrated Border Management). Räsänen anser att systemet bör utvecklas på EU-nivå för att förenhetliga säkerhetsnivån och kvaliteten på tjänsterna.
Enligt Räsänen kan säkerhetsmyndigheterna inte genom gällande lagstiftning ingripa i de utländska kombattanternas resor. – Vid justitieministeriet bereder man som bäst en lagändring för straffbeläggning av deltagande i terroristutbildning. Ändringen bidrar för sin del till att förebygga resande i terroristsyfte, konstaterade hon.
- Säkerhetsmyndigheterna informerar i mån av möjlighet dem som reser till konfliktområden om de risker som de eventuellt kan komma att möta där. Detta kan ske t.ex. genom att diskutera med både dem som är på väg utomlands och dem som återvänder.
Räsänen tog också upp Finlands nationella åtgärdsprogram för förebyggande av våldsam extremism.
- I programmet försöker man genom konkreta åtgärder upptäcka tecken på våldsam extremism i god tid och ingripa i dem, berättade hon.
Ytterligare information:
Laura Yli-Vakkuri, överdirektör, tfn 040 720 2216