Polisens användning av hemliga metoder för inhämtande av information ökade från året innan
Inrikesministeriet har lämnat en berättelse till riksdagens justitieombudsman om polisens inhämtande av information och övervakning år 2013. Polisens användning av hemliga metoder för inhämtande av information ökade från året innan. Till exempel antalet tillstånd till teleavlyssning och teleövervakning enligt tvångsmedelslagen och antalet personer som utsattes för teleavlyssning och teleövervakning ökade.
Polisstyrelsen samlar årligen in uppgifter från polisenheterna om polisens inhämtande av information och dess övervakning enligt statsrådets förordning om förundersökning, tvångsmedel och hemligt inhämtande av information. Utgående från uppgifterna utarbetar Polisstyrelsen en utredning som lämnas till inrikesministeriet. Utredningen är samtidigt inrikesministeriets berättelse till riksdagens justitieombudsman.
I fjol beviljades det 1 963 tillstånd till teleövervakning, medan motsvarande antal året innan var 1 800. Sammanlagt 1 503 personer utsattes för teleövervakning. Året innan var antalet 1 377 personer. Antalet abonnemang som var föremål för teleövervakning var 3 526.
År 2013 beviljades det 2 169 tillstånd till teleavlyssning, medan antalet året innan var 2 126. Antalet personer som utsattes för teleavlyssning var 768. År 2013 var sammanlagt 2 802 abonnemang föremål för teleavlyssning, året innan var motsvarande antal 2 458.
År 2013 beviljades polisen 213 tillstånd för inhämtande av uppgifter om mobilteleapparaters läge, föregående år uppgick antalet tillstånd till 179.
Teleavlyssning används i synnerhet vid utredning av narkotikabrott. Grunden för teleövervakning är i allmänhet egendomsbrott.
År 2013 fattades det några nya beslut om täckoperationer och bevisprovokation genom köp samt beslut om att förlänga tidigare beslut. Polisstyrelsen har ökat övervakningen av täckoperationer och bevisprovokation genom köp. På basis av utredningarna har felaktiga förfaranden inte upptäckts. Polisens inhämtande av information övervakas både föregripande och i efterhand.
Polisstyrelsens utredning om polisens inhämtande av information och dess övervakning görs en gång om året. Man ska inte blanda ihop den med den utredning som Polisstyrelsen den 28 februari överlämnade till inrikesministeriet och som handlar om organiseringen på ett riksomfattande enhetligt sätt av de hemliga metoderna för polisens inhämtande av information och speciellt förfarandena i anslutning till användning av informationskällor.
De ändringar av tvångsmedelslagen och polislagen som gäller polisens inhämtande av information trädde i kraft den 1 januari 2014. I den berättelse som nu lämnats till riksdagens justitieombudsman granskas inhämtandet av information och dess övervakning dock enligt den gamla lagstiftningen.
Inrikesministeriets berättelse till riksdagens justitieombudsman om polisens användning av hemliga metoder för inhämtande av information finns på inrikesministeriets webbplats (på finska):
www.intermin.fi/suomi/kertomukset
Ytterligare information:
polisdirektör Sanna Heikinheimo, tfn 0295 488 553
polisöverinspektör Keijo Suuripää, tfn 0295 488 567