Inrikesminister Orpo: Infomationsutbytet om åtgärder som anknyter till flyktingkrisen bör ökas mellan EU-länderna
Det här är en översättning av det finskspråkiga pressmeddelandet 9.11.
EU:s inrikesministrar deltog måndagen den 9 november i ett extra sammanträde för rådet för rättsliga och inrikes frågor i Bryssel. Teman för mötet var de åtgärder som vidtagits och kommer att vidtas inom EU för att hantera flyktingkrisen. Finland företräddes vid mötet av inrikesminister Petteri Orpo som nyligen besökte Medelhavsområdet. Han efterlyser ökat informationsutbyte mellan EU-länderna.
- Nuläget, där man inte har en helhetsuppfattning om medlemsstaternas nationella åtgärder, är inte bra med tanke på EU:s helhetsintresse. De nationella åtgärderna i varje medlemsland kan ha en betydande inverkan på hur migrationsströmmarna rör sig inom EU, säger han.
Enligt minister Orpo verkar det nu också som om den politiska nivåns riktlinjer och den praktiska organiseringen av arbetet inte möter varandra. Exempelvis har man inte kunnat anvisa vissa sådana experter som medlemsländerna ställt till EU-organs förfogande konkreta arbetsuppgifter eller placeringsort.
Finland anser att det är viktigt att informationsutbytet ökas genom att utnyttja befintliga strukturer och så att överlappningar undviks. Nu behövs det så aktuell information som möjligt om migrationsströmmarna inom EU och man ska se till att de nationella organen och EU-organen inte utför överlappande arbete.
Samarbete med tredjeländer viktigt
Finland anser att det är ytterst viktigt med effektivisering av de gemensamma åtgärder som gäller återsändandet av asylsökande och deras andel i EU:s migrationspolitik. Med tanke på hur återsändande genomförs och lyckas är det av största vikt att man med utrese- och transitländerna effektiviserar samarbetet som gäller återtagande.
- EU och tredjeländer måste fortsätta förhandlingarna om återsändande och återtagande. De förhandlingar om återtagande som pågår ska avslutas och nya ska inledas, framhäver minister Orpo.
Finland understöder att EU:s gemensamma förteckning över säkra ursprungsländer behandlas så snabbt som möjligt och framhäver också att EU:s gränsförvaltningsbyrå Frontex roll bör stärkas i genomförandet av återsändanden.
Enligt minister Orpo kommer toppmötet om migrationsfrågor i Valletta på Malta den 12 november att vara ett viktigt steg när det gäller EU:s strävanden att öka samarbetet med tredjeländer i migrationsfrågor.
- Förutom att nå enighet måste vi också hitta praktiska lösningar med de afrikanska länderna. EU måste visa en stark vilja att lösa orsakerna bakom flyktingkrisen, säger Orpo.
Vid mötet i Valletta representeras Finland av statsminister Sipilä.
Verksamheten vid hotspot-handläggningscentrumen ska kunna inledas utan dröjsmål
För närvarande är migrationssituationen i Europa okontrollerad. Finland anser att det är viktigt att EU arbetar målmedvetet men samtidigt efter övervägande. Det är oroväckande att de interna omplaceringarna av asylsökande har inletts långsammare än önskat.
Finland betonar att verksamheten vid hotspot-handläggningscentrumen ska kunna inledas utan dröjsmål.
- Alla som reser in i EU ska registreras i det land som de först anländer till. Annars kan systemet för interna omplaceringar inte fungera. Tyngdpunkten i Frontex och Europeiska stödkontoret för asylfrågor EASO:s verksamhet bör ligga på att inleda verksamheten vid hotspots, konstaterar minister Orpo.
Finland framhäver att man snabbt måste identifiera problemen i anslutning till inledandet och vidta praktiska åtgärder. Med tanke på hur hotspots fungerar är det också viktigt att det systematiskt tas fingeravtryck av alla asylsökande.
Före mötet för rådet träffade inrikesminister Orpo sina nordiska ministerkolleger som svarar för migrationsfrågor. Ministrarna diskuterade det aktuella läget och gick igenom sådana åtgärder där de nordiska länderna kan öka samarbetet i migrationsfrågor.
- Åtgärder som anknyter till återsändande kan vara en del av samarbetet. Jag anser att det också är viktigt att vi informerar varandra om de åtgärder som kan påverka andra nordiska länder, konstaterar minister Orpo.
Ytterligare information:
Laura Yli-Vakkuri, överdirektör, tfn 040 720 22 16