Inrikesminister Räsänen: Gränsbevakningsväsendet har utvecklats till en internationellt erkänd expert inom gränssäkerhet
- Under årtiondenas lopp har Gränsbevakningsväsendet trots utmaningar i omvärlden utvecklats till en internationellt erkänd expert inom gränssäkerhet. Det kan med fog bedömas att Gränsbevakningsväsendet och Finland trots sin lilla storlek har en stor vikt i det internationella gränssäkerhetssamarbetet, sade inrikesminister Päivi Räsänen i dag i sitt tal vid Gränsbevakningsväsendets 95-årsjubileum i Helsingfors.
Det viktigaste målet med Gränsbevakningsväsendets verksamhet är att upprätthålla gränssäkerheten. Fokuset ligger på en trovärdig övervakning av den yttre gränsen samt på att gränsen endast får passeras vid officiella gränsövergångsställen i föreskriven ordning.
- Uppgiften är mycket utmanande. Övervakningen måste vara heltäckande och pålitlig men samtidigt bör den stödja umgänget mellan stater och människor samt den ekonomiska aktiviteten. Betydelsen av gränssäkerheten för upprätthållandet av den inre säkerheten accentueras i samband med det ökade globala resandet. I detta hänseende har vi fortfarande inte råd att vara blåögda, framhävde Räsänen.
Gränsbevakningsväsendets ekonomi har enligt Räsänen hamnat i en svår situation på grund av anpassningsåtgärderna inom statsfinanserna och eftersom gränstrafiken har ökat kraftigt under de senaste åren. Gränsbevakningsväsendet har varit tvunget att genomföra ett strängt anpassningsprogram. - Detta har i sin helhet underlättats av att man har kunnat anvisa tilläggsfinansiering för de mest nödvändiga projekten för trygg hantering av den tilltagande gränstrafiken, konstaterade ministern.
Det nya utsjöbevakningsfartyget Turva medför ny prestationsförmåga vid hanteringen av olyckor som kan ha sektorsövergripande konsekvenser
Gränsbevakningsväsendet är en kritisk aktör till sjöss på grund av sitt ledningsansvar för sjöräddningen och sin prestationsförmåga till sjöss. - Människornas globala rörlighet är en utmaning vid de yttre gränserna, medan den ständigt ökande sjötrafiken utgör en utmaning med tanke på säkerheten till sjöss och den marina miljön, i synnerhet på Östersjön.
Räsänen framhävde att prestationsförmågan håller på att utvecklas i enlighet med de växande utmaningarna.
- Den nya generationens utsjöbevakningsfartyg Turva blir snart färdigt och tas i bruk av Gränsbevakningsväsendet. Fartyget har planerats i nära samarbete med Finlands miljöcentral och flera ministerier. Turva medför en helt ny prestationsförmåga vid hanteringen av olyckor som kan ha sektorsövergripande konsekvenser.
Prioriteringarna i Gränsbevakningsväsendets försvarsuppgift har varierat under årtiondenas lopp men dess kärna har förblivit oförändrad. Under de senaste åren har gränstruppernas uppgifter, organisation och utrustning förnyats i samarbete med Försvarsmakten.
- Ledstjärnan i utvecklingsarbetet har varit att utnyttja Gränsbevakningsväsendets starka sidor för att försvara Finland vid eventuella kriser. Gränstrupperna som bildats av Gränsbevakningsväsendet har även i dag en klar, viktig och ändamålsenlig roll i vårt försvarssystem, konstaterade Räsänen.
Den sektorsövergripande verksamheten vid Gränsbevakningsväsendet förutsätter förutom en god samarbetsförmåga också att gränssnitten mellan uppgifterna har ordnats noggrant och effektivt. Utmärkta exempel på detta är det traditionella samarbetet mellan polisen, tullen och Gränsbevakningsväsendet inom den interna säkerheten samt samarbetet mellan de maritima aktörerna.
- Samarbetstraditionen kan vara myndighetsfältets specialitet i Finland men den är också en styrka. Ett ändamålsenligt samarbete medför tydliga kostnadsbesparingar och stödjer dessutom de olika aktörerna i utförandet av deras kärnuppgifter, sade Räsänen.
Ytterligare information: specialmedarbetare Niklas Andersson, tfn 0295 488 213