Våldsam extremism på måttlig nivå i Finland
Våldsam extremism förekommer inte i betydande grad som brottslighet i Finland och det sker relativt få brott som har samband med den. I Finland finns det dock extremrörelser och extrema grupperingar som har våldspotential och som tidvis använder eller hotar använda våld mot myndigheter, minoritetsgrupper eller sina politiska motståndare.
Uppgifterna framgår av inrikesministeriets lägesöversikt över våldsam extremism som den här gången handlar om extremistiska brott 2015. Temat är mycket aktuellt med tanke på händelserna i höstas. Flyktingströmmen till Europa och också det stora antalet asylsökande som anlände till Finland påverkade våldsamma extremiströrelsers verksamhet.
- Enligt de brottsmisstankar som kommit till polisens kännedom ökade dock antalet extremistiska brott inte 2015. Däremot aktiverades den extremhögra och invandrarfientliga rörelsen och den blev synligare än förr, och samhällsklimatet blev mer spänt, konstaterar utvecklingschef Tarja Mankkinen från inrikesministeriet.
Enligt preliminära uppgifter har antalet brott som begåtts av personer som är med i extremiströrelser ökat i åtminstone Sverige och Tyskland under senare hälften av förra året.
Extremistiska brott motiveras med gärningsmannens idévärld
Med våldsam extremism avses att man använder, hotar med, uppmuntrar till eller rättfärdigar våld genom att motivera det med en mer omfattande idévärld. I översikten behandlas extremistiska brott mot liv och hälsa. Bakom den som begår extremistiska brott finns ofta en grupp eller en rörelse och en gemensam idévärld. Det är viktigt att följa extremistiska brott eftersom de påverkar samhället på ett brett plan.
En del av de extremistiska brotten är också hatbrott. Hatbrott är ett brott där motivet är fördomar eller förakt mot offrets antagna eller verkliga etniska eller nationella bakgrund, religiösa övertygelse eller livsåskådning, sexuella inriktning, funktionsnedsättning eller någon annan därmed jämförbar egenskap.
Situationen i fråga om asylsökande i höstas gav upphov till en våg av hatbrott som tidigare varit sällsynt i Finland: sabotagebrott som riktades till förläggningar för asylsökande. I de fall där man känner till gärningsmannen har man inte hittat anknytningar till organiserad extremism. I en del fall pågår undersökningen dock fortfarande.
Efter att antalet asylsökande under 2016 minskade till tidigare års nivå, har det inte längre förekommit sabotagebrott som riktats till förläggningar.
Polisen, lärarna och socialarbetarna i centrum för det förebyggande arbetet
Det bästa sättet att bekämpa våldsam radikalisering och extremism, som i värsta fall kan leda även till terrorism, är genom förebyggande arbete. Det är alltid effektivare att förebygga än att åtgärda konsekvenserna. Det nationella åtgärdsprogrammet för förebyggande av våldsam radikalisering och extremism godkändes våren 2016. Dess mål är att säkerställa att det i hela Finland finns beredskap och stabila strukturer för att förebygga våldsam radikalisering och extremism.
I centrum för förebyggandet står den yrkesövergripande Ankkuri-verksamheten som finns i anslutning till polisinrättningar och där myndigheterna tillsammans arbetar för att lösa problemen för radikaliserade personer och de unga som riskerar radikaliseras. Förutom poliser deltar också t.ex. socialarbetare, psykiatriska sjukskötare och ungdomsarbetare i verksamheten. Arbetet stöds av samarbetsnätverk där förutom myndigheter även representanter för organisationer och religiösa samfund är med. Mångsidigt samarbete är det enda sättet att se till att de som utför förebyggande arbete har aktuell information om lokala förhållanden.
Ett viktigt mål med åtgärdsprogrammet är att förstärka barns och ungdomars förmåga att identifiera och skydda sig mot våldsbejakande budskap och påverkan. I juni 2016 genomförde inrikesministeriet tillsammans med Demos Helsinki, Kyrkans Utlandshjälp och Nuoret Muslimit ry Safari-läger för unga med samhällelig verksamhet som tema. På lägret utvecklade ungdomarna olika sätt för att förebygga våldsam radikalisering och extremism. Olika myndigheter utnyttjar ungdomarnas idéer i sitt arbete.
Våldsam extremism, lägesöversikt 1/2016 (på finska, svensk resumé):
www.intermin.fi/publikation/232016
Mera information:
www.intermin.fi/sv/sakerhet/brottsbekampning/valdsam_radikalisering
Ytterligare information:
Tarja Mankkinen, utvecklingschef, inrikesministeriet, tfn 0295 488 370, fö[email protected]
Timo Kilpeläinen, polisinspektör, Polisstyrelsen, tfn 0295 481 801, fö[email protected]