Anvisningar för myndigheter om mottagande av internationellt bistånd vid storolyckor
Inrikesministeriet har publicerat anvisningar för räddnings-, sjöräddnings-, miljö- och hälsovårdsmyndigheter om mottagande av internationellt bistånd i Finland vid naturkatastrofer och katastrofer som orsakats av människor. Anvisningen underlättar myndighetsverksamheten i katastrofsituationer genom att ge praktisk handledning i att begära om hjälp, ta emot internationella biståndsgrupper och biståndsmateriel och bygga upp kommunikationssystem.
Syftet med anvisningen är att avlägsna hinder i fråga om administration och informationsutbyte så att ankomsten av internationella biståndsgrupper till Finland samt den operativa verksamheten, avresan från landet och transiteringen genom Finlands område kan utföras effektivt.
Avsikten är att den nya anvisningen tillämpas i situationer där Finland officiellt har begärt de nordiska länderna eller EU-länderna om internationell hjälp eftersom Finlands egna resurser inte räcker till för att hantera situationen. Avsikten är att räddningsmyndigheten, sjöräddningsmyndigheten, miljömyndigheten eller hälsovårdsmyndigheten har ledningsansvaret i dessa situationer. I sådana situationer kan det i praktiken vara fråga om t.ex. konsekvenser av terrordåd, katastrofer som orsakats av teknologi eller strålningsolyckor, miljökatastrofer, havsförorening och akuta hälsorisker.
Anvisningen testades i praktiken på ett lyckat sätt redan i september i Barents Rescue 2015-räddningsövningen i Lappland där samarbetsövningar ordnades tillsammans med myndigheterna från Sverige, Norge och Ryssland.
Anvisningen har utarbetats i en arbetsgrupp där försvarsministeriet, social- och hälsovårdsministeriet, utrikesministeriet, miljöministeriet, Krishanteringscentret som är underställt inrikesministeriet, Gränsbevakningsväsendet, Finlands Kommunförbund, Suomen Pelastusjohtajat och Tullen var representerade. Varje myndighet ansvarade för anvisningens innehåll inom sitt eget område.
Anvisningen grundar sig på Europaparlamentets och rådets beslut om en civilskyddsmekanism för unionen. I civilskyddsmekanismen definieras det s.k. värdnationsstödet med vilket avses bl.a. de åtgärder som vidtas av den stat som tar emot bistånd i syfte att undanröja alla förutsebara hinder för internationellt bistånd.
Bekanta dig med anvisningen Arrangemang för mottagande av internationellt bistånd i Finland vid naturkatastrofer och katastrofer som orsakats av människor: www.intermin.fi/publikation/192015
Ytterligare information
Taito Vainio, räddningsöverinspektör, tfn 0295 488 423
Eero Kytömaa, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 488 440