Anna Abreu, Daco Junior och Michaela Moua har utsetts till Goodwillambassadörer mot rasism
Delegationen för etniska relationer har utsett artisterna Daco Junior, egentligt namn Sebastian Da Costa (f.1990) och Anna Abreu (f. 1990) samt organisationsaktiven Michaela Moua (f. 1976) till ungdomarnas Goodwillambassadörer. Vid valet ville man lyfta fram att Finland, som blir allt mer mångkulturellt, har många olika ansikten: förutom de ungdomar som är födda utomlands växer det i Finland upp också andra och tredje generationens finländare med mångkulturell bakgrund. De personer som valts till goodwillambassadörer är genom sin verksamhet och aktivitet förebilder för alla ungdomar och tar ställning för ett internationellt Finland och mot rasism.
Etnos nya ambassadörer konstaterar att världen ändras och Finland med den. För många ungdomar är olika språkliga, kulturella och religiösa bakgrunder redan en självklar del av finskheten. - För oss är t.ex. vänskapsförhållanden och det professionella samarbetet vardag oberoende av kulturell, religiös ellet etnisk bakgrund. Det viktigaste är den ömsesidiga respekten och kunnandet, säger goodwillambassadörerna. Moua anser att tanken om finskheten är i ständig förändring. När man talar om finskheten handlar det inte så mycket om ens rötter utan snarare om en viss känsla som var och en upplever på sitt eget sätt, anser Moua och säger att finskheten för henne betyder ärlighet, möjligheter, företagsamhet och att man bryr sig om sina medmänniskor.
Ambassadörerna har likadana tankar om att vara internationell, samarbeta, våga försöka och överträffa sig själv. Det väsentliga är att respektera sig själv och de andra såsom man är. De undrar varför man är rädd för och skapar hotbilder om invandrare och andra minoriteter. - Yttrandefriheten är värd att försvaras men den innebär också ansvar. Yttrandefriheten behöver inte betyda att man får förolämpa andra människor. Ambassadörerna vädjar till vuxna att skingra fördomar eftersom ungdomarna lyssnar på de vuxnas diskussioner och tar modell av de vuxnas sätt att prata och förhålla sig till t.ex. invandrare. Ambassadörerna önskar också att man i den offentliga diskussionen om människors olikheter hellre tar upp det faktum att människorna trots olika bakgrunder har mera förenande än särskiljande egenskaper.
Anna Abreu är en finsk-portugisisk sångare som två gånger har belönats som bästa kvinnliga solist på Emma-galan som ordnas av Musiikkituottajat ry. Hon är en mångsidigt begåvad artist och har i sitt arbete tagit upp sin bakgrund med två kulturer som hon ser som en resurs och ett exempel på dagens finskhet. - Finskheten är för mig uppriktighet, ärlighet, fred och jämlikhet. Jag är stolt över att få leva i ett land som är så tryggt som det här och där man bryr sig om alla medborgare. Jag har under mitt liv också bott i Portugal och först när jag blivit vuxen har jag lärt mig att verkligen uppskatta den finländska kulturen och de finländska värdena. Jag önskar ändå att vi kunde genomföra jämlikhet mer grundligt och på en individuell plan.
Vasabon Daco Junior, hör till de stigande finländska artisterna. Daco Junior samarbetar med den norska musikerduon Madcon och spelar i en musikal på Vasa stadsteater. Daco Junior flyttade med sin familj till Finland från Angola på 1990-talet. Artisten som förutspås internationell framgång uppmuntrar alla ungdomar att försöka uppnå sina drömmar. Musiken är allt för Daco Junior: - Att göra musik är viktigt för mig eftersom det är en del av min personlighet.
Organisationsaktiven Michaela Moua konstaterar sig vara savolaxisk-västafrikansk. Michaela har arbetat mot rasism i flera organisationer och hon valdes i september till verksamhetsledare för Rasmus ry. Som tidigare korgbollspelare på professionell nivå har Michaela spelat förutom i FM-ligan också i bl.a. Italien och Schweitz. Michaela konstaterar att hennes förmåga att förstå andra kulturer har ökat under de år som hon tillbringat ute i världen. - Det har också varit en lärorik erfarenhet att besöka skolor och lyssna på vad ungdomarna tycker om dagens Finland, rasism och finskhet samt att diskutera med dem.
Information om Delegationen för etniska relationer
Delegationen för etniska relationer (ETNO) är ett bredbasigt sakkunnigorgan tillsatt av statsrådet. I delegationen finns företrädare för partier, organisationer, religiösa samfund och myndigheter. Ordförande för Etno är inrikesministeriets kanslichef Päivi Nerg.
Goodwillambassadörerna har till uppgift att delta i den offentliga diskussionen om goda etniska relationer samt med sitt exempel uppmuntra sina arbetsgemenskaper och nätverk att vara aktiva för ett mångsidigt Finland. Tidigare utsedda goodwillambassadörer är bl.a. Kenneth Greve, konstnärlig ledare för Finlands Nationalbalett, och musiker Tommy Lindgren. Det viktigaste målet för delegationen har år 2013 varit att inleda en diskussion om den rasism som ungdomar upplever och ingripandet mot den samt att främja möjligheter för flickor och pojkar med invandrarbakgrund att delta i hobbyverksamheten. Information om Etno och tidigare Goodwillambassadörer http://www.intermin.fi/sv/etno
Ytterligare information:
Etnos generalsekreterare, överinspektör Peter Kariuki, [email protected], 050 399 9456
Etnos sekreterare, inspektör Nina Suorsa, [email protected], 050 396 0166
Informatör Kaisa Huikuri, [email protected], 050 456 2969