Antalet utländska kriminella grupper som begår stölder på beställning ökar
I Norden rör det sig nu märkbart mer utländska kriminella grupper som begår olika stöldbrott på beställning än tidigare. Det uppskattas att antalet egendomsbrott som begås av professionella brottslingar, oftast från Estland, Litauen, Polen eller Rumänien, kommer att fortsätta öka.
Lägesbilden över brottslighet som riktar sig mot och utnyttjar företag publicerades idag tisdagen den 16 november 2010 på webbplatsen för programmet för den inre säkerheten. Lägesbilden innehåller en tillförlitlig och övergripande bild av brottslighet som riktar sig mot företag. Lägesbilden innehåller också många sätt att bekämpa hoten.
Antalet inbrott och inbrottsförsök har länge gått nedåt, men har nu börjat öka. Antalet stöldbrott ökar på grund av brottslingar främst från Estland, Litauen, Polen och Rumänien som begår serier av egendomsbrott genom att snabbt röra sig från en plats till nästa. Andelen grova stöldbrott som begås av utländska förövare har ökat. År 2007 konstaterades att fjorton procent av de grova stölder som myndigheterna upprett hade begåtts av utlänningar. I januari-augusti 2010 var motsvarande siffra 43 procent.
Butiksstölder och snatterier har ökat. År 2009 uppgick antalet till nästan 54000, då det år 2005 rörde sig om ca 10000 mindre. En betydande del av butiksstölderna och snatterierna ingår idag i omfattande och systematisk seriebrottslighet.
Enligt lägesbilden har attackerna som riktar sig mot företagens informationskapital ökat i antal. En stor del görs med hjälp av skadliga program som samlar in information. De skadliga programmen kommer oftast in i företagets intranät via e-post eller USB-minnen.
Enligt polisens uppgifter har brottslingar upptäckts i företag eller vid underleverantörer i t.ex. byggnads-, transport-, städ- och restaurangbranschen. Man bör fästa särskild uppmärksamhet vid situationer där den organiserade brottslighetens maktposition börjar stärkas inom hela sektorer av näringslivet. I Finland utgör ekonomisk brottslighet som begås i samband med utrikeshandel och transittrafik är ett betydande hot.
Betalkortsbrottslighet är en mångsidig, växande och ofta gränsöverskridande brottslighetsform som har ändrat skepnad i och med ibruktagandet av nya informationssäkerhetsstandarder. Kopieringen av betalkortsuppgifter håller på att minska samtidigt som bedrägerier i samband med distansförsäljning ökar. Bedrägerier mot handeln och betalmedelsbedrägerier har ökat avsevärt. Även företag råkar ut för identitetsstölder.
Lägesbilden över brottslighet som riktar sig mot och utnyttjar företag publiceras två gånger om året av den nationella samarbetsgruppen för företagssäkerhet. Temat för följande lägesbild våren 2011 är brottslighet som riktar sig mot och utnyttjar företag inom restaurangbranschen.
Kanslichef Viljanen ordförande för nationella samarbetsgruppen för företagssäkerhet
Nationella samarbetsgruppen för företagssäkerhet tillsattes för en ny mandatperiod 2011-2014. Ordförandeskapet är roterande och innehas nu av kanslichef Ritva Viljanen vid inrikesministeriet.
Under inrikesministeriets ordförandeskap är de centrala målen att genomföra de projekt som beslutats inom programmet för den inre säkerheten och som förbättrar företagssäkerheten, utreda invandrarnas ställning i frågor som är centrala för företagssäkerheten, främja en trygg turism samt förbättra säkerheten i center som har flera aktörer.
Lägesbilden kan läsas (på finska) på adressen www.intermin.fi/sisainenturvallisuus
Närmare information: kanslichef Ritva Viljanen, 071878 8203, chefen för sekretariatet för den inre säkerheten Tarja Mankkinen, 071878 8370