Bakrunden till diskriminering i arbetslivet som leder till kontrollåtgärder ofta hälsotillstånd eller etniskt ursprung
Enligt undersökningen Syrjintä työelämässä (Diskriminering i arbetslivet), som publicerats av inrikesministeriet, är hälsotillstånd och etniskt ursprung de två vanligaste faktorerna som ligger bakom sådan diskriminering i arbetslivet som leder till kontrollåtgärder av arbetarskyddsmyndigheten. Majoriteten av de fall som kommer till arbetarskyddsdistriktens kännedom blir lösta genom anvisningar och råd utan egentliga kontrollåtgärder.
I undersökningen, som är en del av ett större projekt för uppföljning av diskriminering, undersöktes material om kontrollåtgärder från fyra arbetarskyddsdistrikt. Materialet består av 198 fall från tiden 1januari 2008-31augusti 2009, där diskrimineringen tog sig uttryck i bl.a. uppsägning, permittering, lön, arbetstid eller arbetsförhållanden.
Vid diskriminering på grund av hälsotillstånd var det ofta fråga om diskriminering av gravida kvinnor och olaglig uppsägning på grund av hälsotillstånd.
- Hälsotillstånd och könsrelaterade orsaker, såsom graviditet, är de vanligaste orsakerna till upplevd diskriminering i de fall som behandlats i Nylands arbetarskyddsdistrikt, säger överinspektör Jenny Rintala från ansvarsområdet för arbetarskyddet vid Regionförvaltningsverket i Södra Finland.
Diskriminering på grund av etniskt ursprung tog sig uttryck i diskriminering av arbetstagare med invandrarbakgrund. Enligt undersökningen anmäler inte personer med invandrarbakgrund själva till arbetarskyddsmyndigheterna att de blivit diskriminerade, utan fallen kommer upp i myndigheternas egen övervakning. Den diskriminerande parten var ofta en arbetsgivare med invandrarbakgrund.
- Bakom fenomenet tycks ligga både arbetsgivarnas och arbetstagarnas okunskap om kraven i Finlands arbetslagstiftning, men även grova fall av utnyttjande, säger forskare Mikko Joronen från Förbundet för mänskliga rättigheter.
Enligt undersökningen, som genomförts av Förbundet för mänskliga rättigheter, har den största delen (91procent) av de diskrimineringsfall som ingår i materialet skett under anställnings- eller tjänsteförhållandet. Endast i nio procent av fallen var det fråga om diskriminering vid anställningen.
- All diskriminering som sker vid anställning syns inte i statistiken. Många som upplevt diskriminering tänker att en anmälning inte leder till något och accepterar tyst situationen. De som utsätts för diskriminering vid anställning känner heller inte alltid till sina rättigheter eller vet inte hur man kan gå vidare med saken, säger Mikko Joronen.
I undersökningen förkom ålder, funktionshinder och sexuell läggning som orsaker till diskriminering endast i några fall som lett till åtgärder av arbetarskyddsmyndigheterna.
Undersökningen Diskriminering i arbetslivet genomfördes på beställning av uppföljningsgruppen för diskriminering som samordnas av inrikesministeriet. Uppföljningsgruppens uppgift är att samla in och analysera information om diskrimineringens mängd, art, orsaker och följder i Finland. I uppföljningsgruppens arbete deltar representanter för olika myndigheter, forskningsinstitut, medborgarorganisationer och inrättningar för likabehandling, jämlikhet och självstyre.
Närmare information om undersökningen: forskare Mikko Joronen, Förbundet för mänskliga rättigheter, 09 4155 2540, [email protected]
Närmare information om uppföljningsgruppen för diskriminering: överinspektör Panu Artemjeff, inrikesministeriets enhet för juridiska frågor, 071 878 8286, [email protected]